Kabouter Vogelaar vertelt over de vogels.

Dat lijkt wel een .... ja .. jaaa .. het i.....

De week begon al goed. Ik tuurde wat door mijn kijker en opeens zag ik daar, zo maar alsof het niks voorstelde, een blauwekapjeseend. En wat nog mooier was d'r dobberde een jong achter haar aan. Aan de bruine vlekken op de kop kon je zien dat het jong net uit het ei was gekropen. Nou .. nou, dacht ik, mijn week kan al niet meer stuk. Blauwekapjeseenden zijn, vooral als ze een jong hebben, erg schuw.

Maar het werd nog mooier die dag. Ik tuurde door mijn verderkijker en zag tussen de takken een verlegen gele eendenkop. Dat lijkt wel een ......, bromde ik in mezelf, dat zal toch geen ....... Mijn kijker ging naar beneden en ja hoor daar zag ik ze. Geen twijfel mogelijk. Ik zag daar, in mijn eigenste verderkijker, de enige en eerste fourwieleend in Harsbouterdorp. Ik wreef mijn ogen uit ... maakte de glazen van mijn kijker schoon ennnn .... ja hoor .... hij zat er nog steeds. Tjongejonge .... het was me het weekje wel zeg.... een blauwekapjeseend met jong en wonder boven wonder ook nog een fourwieleend.

De volgende keer zal ik jullie wat meer vertellen over deze zeldame eendensoort.

Zoooo, dat was ie weer, het eendenlesje van kabouter V.O. Gelaar met sensationeel nieuws uit ons eigen dorp.

                                           

De eend van Hiep was super.

Omdat de kleine Hiep weet hoeveel ik van eenden houd stuurde hij me deze week een mailtje. In het kabouterbos noemt iedereen hem Super in plaats van Hiep. Dat komt omdat hij alles supermooi, supervet of gewoon super vindt. 

Super is op vakantie in de duinen en kwam een grote LIG- en DRIJFEEND tegen. Meestal dobberen ze in een grote groep lui en hard kwetterend wat tussen het hoge gras. Maar soms, als ze uitgekwakeld zijn, kun je een hoop lol met ze beleven. En dat overkwam onze Super deze week in de Noordwijker Kabouterduinen. 

Kwaak... ga je mee? Lekker wiebelen en wobbelen door het hoge gras, vroeg een grote gele eend hem. Jaaa, super ... suuuperleuk, gilde Super terwijl hij op zijn rug sprong. Kwaak... houdt je goed vast, want het gaat hard vandaag. Super klemde zich vast, zwaaide nog even, en met grote vaart, de wind in de rug, verdwenen ze dobberend en wiebelend achter de duinen.

En door dit leuke vakantiebericht van Super zijn jullie weer wat wijzer geworden over de grote gele LIG- en DRIJFEEND.

 

De eend in Harsbouterdorp.

In ons mooie kabouterdorp kom je veel eenden tegen. Sinds kort woont er een kolonie bij het visgat in West. Zoals je weet is de eend een enorme druktemaker. Vanuit de verte hoor je ze kwebbelen en snateren.

De eend die je het vaakst in ons dorp ziet is de luie lig- en drijfeend. Meestal liggen ze in groepjes te chillen op de grond of dobberen ze lui in het water. Het enige dat ze bewegen is hun snavel. Ze kletsen .. ze kwaken .. ze giechelen allemaal door elkaar heen. Het klinkt reuze gezellig. Maar wat ze elkaar vertellen? ... Ik zou het niet weten. Ze worden vaak uitgenodigd op een kabouterfeestje. Als er 2 of 3 eenden bij elkaar zitten heb je een leuk achtergrondgesnater en lijkt het feest geslaagd. De LIG- en DRIJFEEND is in de verte familie van de, onder de mensen levende, badeend. 

De kwakende stapper is een heel ander beestje. Je ziet ze nooit in een groep zoals de lig- en drijfeend. Ze zijn de hele dag op stap. Hun kop draait in het rond om te zien of er ergens wat te beleven is. Als ze iets ontdekken stappen ze er kwiek op af. Hun snavel klapt open en vanaf het eerste moment kwaken ze hun woordje vrolijk mee. Kom je een eend tegen die nooit boos is .. zich overal mee bemoeit .. het altijd beter weet .. 2 kwieke kuifjes op z'n kop heeft .. de snavel geen moment dicht houdt en recht op zijn poten staat ....... DAN .. ja, dan ....... heb je zeker te maken met een KWAKENDE STAPPER.

Zooo dat was het dan weer. Lesje 3 van Victor Otto Gelaar. Als u meer wilt weten over de eend in Harsbouterdorp kunt u me mailen op info@galeriezuid.nl 

 

Tips voor in het veld van V.O. Gelaar.

Als je vogels wild bekijken in het veld moet je er voor zorgen dat je de juiste spullen bij je hebt. De kleding is natuurlijk zeer belangrijk. Je moet je er goed in kunnen bewegen en soms uren in stil kunnen zitten. En de kleur .... ja de kleur .... die is beslissend voor een geslaagde vogelkijkdag. Met een rode jas zul je geen vogel zien. Paars, oranje en roze zijn helemaal fout. Groen, bruin met soms wat geel .... dat zijn de kleuren!!! Daar komen de vogels op af. 

Ook een verderkijker is onmisbaar. De naam zegt het al .... met een verderkijker kijk je veel verder .... dat is logisch. Zonder kijker moet je heel dicht bij de vogels in de buurt zitten om ze goed te kunnen zien. Maak je een onverwachte beweging of moet je niesen dan zijn ze zeker een uur of 2 gevlogen. En je gaat geen vogels bekijken in een kwetterstil en door vogels verlaten bos. Een verderkijker is dus ook HEEL BELANGRIJK.

Zooo, dit is voorlopig genoeg. Denk hier maar eens rustig over na. De volgende keer wil ik het hebben over de rugzak en de wandelstok. Die kunnen je LEVEN REDDEN in het vogelveld.

 

Vogelkenner.

Hallo, mag ik me even voorstellen. Ik heet Victor Otto Gelaar, maar je mag ook Vogelaar tegen me zeggen. Ik ben gek op vogels. Ik weet d'er dan ook alles van. Bij elk getwiet of gekwaak kan ik je meteen vertellen hoe ie heet, waar ie vandaan komt en hoe ie leeft. 

Mijn grootste liefde is toch wel de eend. Nee, ...... niet zo'n gewone slootjeseend of eentje die alleen door het kroos loopt te zwemmen. Nee ... nee, ik ga voor de bijzondere soorten. Laatst zag ik bijvoorbeeld de wiebelende zwartkop, die is pas apart. Maar ja, omdat ie steeds ligt te wiebelen is het moeilijk om d'er een scherpe foto van te maken. Ik heb hem d'er op gekregen, maar mooi is anders.

Jaja ....... dan kun je beter de moszwemmer hebben. Dat is me d'er eendje zeg. Hahahaaa..., wat een mop! Dat is me d'er eendje!!!  Omdat ie een hekel aan water heeft zwemt ie, lekker droog, door het mos. Zo'n luie en langzame zwemmer kun je d'er makkelijk scherp op krijgen.

Zooooo, dat was het voor deze keer. Over een poosje zal ik jullie wat vertellen over de uitrusting van een vogelkenner.(wat ie mee moet nemen in het vogelveld dus)