Weerberichten en berichten over het weer.

Let op mijn woorden ...het weer slaat ....

Als je goed om je heen kijkt, zoals ik, kun je aan alles wat je ziet het weer voorspellen. Zo zag ik ... en zo vroeg in het jaar heb ik ze nog nooit gezien ... het eerste rooddasje in ons bos. Deze leuke grappige vogeltjes, met hun rode pet en dasje, wonen in de zomer in het hoge kabouternoorden. Zeg maar in Noorbouter, Zweebouter en Finbouter. Zodra het weer daar omslaat en de winter begint vliegen ze naar het zuiden. En zo zag ik dus de eerste deze week ... en zo vroeg heb ik ze nog nooi ...

Een andere aanwijzing kreeg ik een dag later bij de eenden. De kleine eendjes kwaken, rennen, vliegen .... kortom zijn druk in de weer om groot en sterk te worden. Toen ik gisteren bij de eenden langs kwam was alles rustig en stil. De oude eenden zwommen wat door het zand  en kwaakten voor zich uit. Geen kleintje te zien. Maarrrrr, daar zag ik het al ... het kleine grut zat onder de winterkap .. lekker warm en dicht bij elkaar ... daar zitten ze gezellig tot het weer lente wordt.

Met al deze aanwijzingen kan ik het niet anders zeggen dan dat het weer om zal slaan. Ook al is het op dit moment, hier in Harsbouterdorp,  meer dan 25 graden warm ... let op mijn woorden ... het weer slaat om ... over een dag of drie zitten we dik in de winter ... let op mijn woorden .. sneeuw..hagel..ijs .. en dat binnen 3 dagen ... let op mijn woorden het weer ....

Doei, dit was de weervoorspelling van Willem Woei.

De weersverwachting van Willem Woei voor nu en de komende dagen.


Zo daar ben ik dan weer met een weerflits uit Harsbouterdorp. Ik sta hier op een zandheuvel in het centrum van ons dorp. Als je kijkt naar het zand aan mijn voeten dan zie je, wacht ik trap er even wat doorheen, stoffig en mul zand. Er zit geen spetter water meer in. Droog dus en als je op een helling staat moet je goed opletten uitkijken anders ..... OEPS .............. SCHUIFELDESCHUURBONS .................. Jaja, uitkijken dus! Anders lig je zo beneden.

Zo ....... weer naar boven geklommen ....... zie ik hier een bloem. Maarja ... er zit geen bloemetje aan de stengel ... ze zijn verdroogd in de knop. Droog kurkdroog die knopjes. Geen spettertje vocht meer in de bloemblaadjes. Datzelfde zie ik even verder op de grond. Alle planten dor en droog. Hier kijk eens .... alles is verdroogd en bruin. Geen spettertje water ..... En dan dit, moet je zien, dat is vreemd. Kijk hier, een blad van een boom, zomaar op grond. Dat zie je niet vaak in juni. Te weinig water, te veel zon. Dan worden ze slap en sloom en vallen zomaar .... pardoes  ....van de boom.
Om me heen kijkend kan ik je vertellen dat het zonnig was de laatste dagen. het heeft ook heel weinig geregend. Het weer van de laatste weken was dus warm en droog .... een hittegolf dus. Ik verwacht dat het weer de komende dagen, als het niet verandert tenminste, nog wel even zo zal blijven.

Doei, dit was weer een praatje van Willem Woei.

Het weer vanuit het Harsbouter zwembad.

Voor de Harsbouter zwemclub staat 1 ding voorop. Elke dag, weer of geen weer, zwemmen ze 5 tot 10 baantjes in. Toen het vanmorgen begon te sneeuwen dacht ik: "Woei, dit is de dag om het weer te bespreken vanuit het zwembad. Laten we eens gaan kijken hoe de fanatieke kabouterzwemmer tegen al die sneeuw aankijkt."

Vanuit de verte zie ik al hoe het er voor staat. Kabouter Duik staat klaar om, sneeuw of geen sneeuw, het koude water in te duiken.

  Spring er nu maar in Duik, ik begrijp dat je even wachtte tot ik naast je stond. Wachtte, ... wat wachtte, bromde Duik, hoezo wachten ... en waarop dan? Door die akelige sneeuw zie ik niet waar ik duiken moet. Je ziet het verschil tussen water en grond niet meer door die sneeuw. Wachten ...... ja, wachten tot het gaat dooien zeker.

Even verder dobbert Eendje Kwak lekker in het water. Zo Eendje, hoe gaat ie? Lekker weertje zo met al die sneeuw ....toch? Kwakkwaak, lekker zei je? Nou zo lekker is het niet met die sneeuw. Kwakkwakkerkwaak, met die sneeuw in je ogen kun je niet meer zien waar je zwemt. En dan weet ik niet welke kant ik op moet zwemmen ...zo...ja...kwak.ja ... met die sneeuw in mijn o....

Je hoort het, ik zei geen woord te veel. Het leven gaat hier in het zwembad ook met sneeuw gewoon door. En daar zit kabouter Zonnig in zijn bandje. Met de sneeuw in zijn baard probeert hij ook vandaag nog een beetje bruin te worden. Ga zo door Zonnig, geweldig wat je doet, ga zo door. Geweldig.......doorgaan? Je weet niet wat je zegt Woei. Ik kan niet anders. Ik kan hier niet eens weg, ook als ik het zou willen. M'n band en ik zitten aan elkaar en aan de grond gevroren. MUURVAST allebei! Er zit niks anders op dan te wachten tot het gaat dooien, denk ik.

Dat was mijn weerbericht uit het zwembad. Met de voorspelling dat het zeker de eerste 30 dagen nog blijft vriezen en sneeuwen besluit ik mijn praatje. Doei, dit was kabouter Woei.

         Het wordt herfstig de komende dagen.           

Als weerman praat ik vaak over het weer. Als ik kabouters tegen kom vragen ze me al snel wat ik ervan denk en hoe ik het vind. Gisteren had ik een gesprek met Ringo Sterappel, je weet wel de drummer van de bekende kabouterband Gnome Seven. Ik wist het niet, maar hij heeft naast zijn drum- en roffelwerk één grote hobby. Ennnn ....... je raadt het al, want natuurlijk is dat .... het weer. Zo vertelde hij me het volgende verhaal;

Sterappel: Zeg Woei, volgens mij zit er herfst in de lucht. We waren net aan het oefenen met de band en opeens kon ik de maat er niet meer in houden. Er klonken rare doffe geluidjes die me helemaal uit mijn ritme haalden.

Weerman Woei: Nee zeg, het is toch niet waar. Hoezo uh,... hoe gebeurde dat?

Ringo Sterappel: Dat had ik eerst ook niet in de gaten. Maar ze werden steeds gekker en wilder die dreuntjes uit mijn trommels. En toen zag ik het. Er vielen handen vol eikels op mijn drums en die trommelden hun eigen ritme met me mee. En volgens mij meester Woei zit er herfst in de lucht. Want ....., als de eikels gaan vallen is de zomer voorbij, zei m'n moeder altijd.

Weerman: Daar is geen spelt tussen te krijgen, lijkt mij. Dus .... kabouters en andere wezens, let op: de eikels gaan vallen, het wordt herfst. Houd de muts op anders vallen ze ... op je kop!!!

Nou, dat was em weer, de weerflits van Woei.

                          

Lente komt er aan.

Na al die regen van de laatste tijd dan eindelijk ...toch... wat vrolijker weernieuws. Alles wijst er op dat de lente er aan komt want de afgelopen dagen zijn er al meer dan 4 jonge eendjes geboren.

Moet je kijken wat een vrolijkheid. Als dat geen lente en mooi weer betekent, dan weet ik ..... Na overleg in de eendenkolonie werd er besloten om meteen met de zwemles te beginnen. Twee ervaren zwemmers helpen het jonge spul om aan water te wennen.

 

Ze zetten hun vleugels omhoog en laten er een flotsje water tussen lopen. Zo krijgen ze een klein zwembadje op hun rug. Daar mogen de jonge kuikens lekker in rond spartelen.

Met een waarschuwing aan de grote kabouters besluit ik mijn weerflits.

Let op grote kabouters:

ER ZIJN WEER JONGE EENDJES

DUS ..........

EERST ONDER JE LAARS KIJKEN

ALS ER GEEN KUIKENTJE ONDER ZIT

KUN JE JE VOET RUSTIG OP DE GROND ZETTEN!!!

 

Dit was weerman Woei met een flitsje lente.

Regen, regen en nog eens re....

En al weer een weerflits met regen, regen en nog eens regen. Voor een weerman, zoals ik, om bij in slaap te vallen zo saai en eentonig. Laten we eens naar dinsdag kijken. Om acht uur motregen met kabouters die met open mond naar de donkere lucht staan te kijken en zich afvragen of het vandaag nog droog zal worden.

 

Om negen uur plensbuien. De grond begint al wat soppig te worden en een paar kabouters zoeken een schuilplek voor de regen. Onder een afdakje wachten ze op drogere tijden.

Om tien uur stortbuien. De kleine plassen worden groter en op sommige plekken krijg je al behoorlijke natte voeten. Kabouter Brandweerman, die nog hard aan het oefenen was, draait zijn slang dicht omdat het water hem rond de voeten staat.

 

Om elf uur zijn de paden in Harsbouterdorp/oost veranderd in sloten en beken waar wel 15 cm. water in staat. Deze 2 konijnen, die nog niet zo lang op zwemles zitten, vragen zich af hoe ze veilig aan de overkant kunnen komen.

Om twaalf uur. Tja ....... wat zal ik er eens van zeggen. Regen .. plassen .. regen .. nog meer plassen .. En om een-twee-drie-vier uur ... van alles het zelfde, alleen nog veel meer. Je hoort het .... saai saaier saaist. Ik houd er over op. BAH WAT SAAI, dat weer!

 

Ook deze weerflits is weer van jullie aller weerman Kabouter Woei.

Binnen blijven ... het stormt.

De bekende weerman kabouter T. Mo Meter was op bezoek in Harsbouterdorp. Hij liet ons zijn nieuwste uitvinding, MO'S WVS, zien. Kijk, zei hij, dit lijkt een gewoon touwtje. Maar door mijn speciale behandeling is dit touwtje de beste weervoorspeller die je in de kabouterwereld kunt krijgen.  

Daarna gaf Mo een demonstratie met de WVS. Kijk, ging hij verder, als je van huis gaat wil je weten wat voor weer het is. Ik laat jullie nu zien hoe je de kracht en richting van de wind meet. Wel nu ...... klem de WVS in je vuist en steek die door het raam naar buiten. Blijft hij recht naar beneden hangen of wiebelt ie zachtjes heen en weer .... geen nood .... het is bijna windstil .... je kunt zonder probleem je paddenstoel verlaten.

 

Gaat de WVS wat harder heen en weer  ..  dan wordt het opletten geblazen  ..  Je kunt op pad, maarrrr  ..  vergeet je jas niet  ..  het kan wel eens fris en winderig worden. 

Staat de WVS recht en strak in de wind .. dan, ja dan .. is er maar 1 advies ..  juist ja  .. rustig thuis blijven, het stormt  ..  gevaar, want paddenstoelen en bomen kunnen omwaaien!!!

 

Wij zijn kabouter Meter dankbaar voor dit lesje met de WVS en hopen dat hij ons dorp weer snel zal bezoeken. Einde van Weerflits 2. Kabouter Woei.

Het regent, giet en plenst vandaag.

Het was niet alleen koud maar ook erg nat in Harsbouterdorp. Het optreden van Gnome Seven (kabouter popgroep) ging, ondanks de harde regen, gewoon door. Er werd gedanst en meegezongen met de bekende liedjes. Enkele kabouters waren door de kou en de harde regen hun tekst kwijt en hielden hun mond stijf dicht.

 

Pieter Plas was rustig in de weer. Och, zei hij, dat doet me niet zoveel .... die regen. Alleen, door dat geplens en gespetter moet ik steeds plassen. Het lijkt wel of ik de hele dag boven de wc hang.  

De wegwerkers waren er wat minder blij mee. Al die regen, al die regen, mopperde kabouter P. Houweel, ik word er niet goed van. Het is zo'n blubberzooitje hier. Al dat water ... BAH ... je kunt geen fatsoenlijk gat graven, het zakt meteen weer in.

Regent het? Neeee ........, toch? Niks van gemerkt, hijgden de hoepeltrutjes terwijl ze fanatiek door gingen met hun hoepeloefeningen. We dachten dat het zweet was.

Okay, ik kap er mee. Dit waren ze dan weer ...... de weerflitsen van kabouter Woei.