Flitsend kabouternieuws in de HABOK

Klik op het pijltje en zie waar Flits en Roddel hun nieuws vandaan halen.

Vertrekken ze uit Harsbouterdorp?

Harsbouterdorp/midden. Het verhaal gaat ... er wordt vertelt ... men zegt ... dat het trio CSM ons dorp gaat verlaten. Om eens te horen wat hier allemaal van klopt zijn we op pad gegaan naar onze drie muzikale vrienden. De muziek kwam ons al vanuit de verte tegemoet. Maar, vroegen we ons af, wat is er aan de hand? Het klinkt niet zo als vroeger. Minder vrolijk, hier en daar wordt een noot vergeten en soms gaat het wat vals. Toen we de laatste bocht om kwamen zagen we ze rustigjes en moedeloos bij elkaar staan en zitten. Ze speelden wel .... maar eigenlijk ook niet. Het klonk anders ... een beetje saai zelfs ... het vuur was eruit. We liepen naar ze toe en vroegen of we een paar vragen mochten stellen voor de Harsbouterkrant.

Miguel bromde terwijl hij krakend op zijn gitaar ramde: Vandaag niet, nee kom later maar eens terug.

Sandor, de violist, riep bozig: Daar heb ik helemaal geen zin in. Misschien volgende week of zo .. offe nooit ... of zo.

Cen, manager en zanger van het trio, kreunde en zei: Zeur niet zo, scheer je weg. Jullie zien toch dat we aan het werk zijn. HUP ... scheer je weg!

Geschrokken draaiden we ons om en zeiden tegen elkaar: Dit gaat niet goed, hier moeten we meer van weten. Hier komen we op terug.

Een reportage vanuit ons Midden door Flits en Roddel.

           

Een gesprek met ..... Willem Woei.

Harsbouterdorp/oost. Ik sta hier bij kabouter Willem Woei de bekende weerkabouter van ons dorp. De laatste tijd wordt er druk gepraat over de weerhut die hij aan het bouwen is. Men zegt dat de hut helemaal vol ligt met de modernste weercomputers. Om aan alle praatjes een einde te kunnen maken hebben we een gesprek met hem gehad.

Roddel: Geachte kabouter Woei, u bent bezig met de bouw van een weerhut hebben we gehoord. Klopt dat?

Woei: Ja zeker, jaja hier wordt iets groots gebouwd. Kijk hier staat ie. Ik ben al behoorlijk op gang, al zeg ik het zelf. Hier zie, het dak jaja ..... dat zit er al op .....ja. En daar de eerste roodstoelen, die meten de snelhied van de wind, jajaa. Niet zomaar maar, maar heel precies, jajaa tot op een honderdste millemeter per uur. En hier ..

R.: Is dat nodig om die snelheid zo precies te meten?

W.: Ik hoor het al, u hebt er totaal geen verstand van. U bent een nul op weergebied. Natuurlijk is dat belangrijk. Zo kan ik aan zien komen wanneer de paddenstoelen uit de grond gerukt worden en de takken van de bomen ...

R.: Natuurlijk ik begrijp het, dat is zeker belangrijk. Wanneer worden de muren er in gemaakt?

W. Muren ....MUREN? In een weerhut? Jaja, ik dacht het al u bent een onbenul op weergebied. Natuurlijk komen er geen muren in, neenee geen muren. Met muren kun je het weer niet bekijken. Hoe weet ik dat het regent, waait of sneeuwt als ik achter een muurtje zit? Maximaaloptimaalinternationaal is het van belang dat je boven op het weer zit. Kijk hier op het dak, jajaa op het dak ja. Met deze schotel kan ik een lichtstraal door de wolken schieten en zo uiterst precies en nauwkeurig meten hoeveel regenwater er in zit. Jaja, dat is van belang om ..

R.: Geachte lezer we breken het gesprek hier af. U hoort het, onze weerman heeft grote plannen. U hoeft zich geen zorgen meer te maken want hij zit er boven op, jajaa.

Dit waren Flits en Roddel, voor de Harsbouterkrant, vanuit Oost.

MIJN HOBBY ....... vlinders.

Harsbouterdorp/west. Voor de rubriek MIJN HOBBY zijn we op bezoek bij kabouter Ter Ling. Sinds kort woont hij in West. Zijn grote passie-liefde-hobby-bezigheid-verzameling- enzovoort is .... jaja, je gelooft het niet ....De VLINDER!!

Roddel: Kabouter Ter Ling u hebt, in de korte tijd dat u hier woont, een groot bouwwerk neergezet. Wat gaat u er mee doen?

Ter Ling: Zeggen sie maar Schmettie, das toet iederein ja..jawohl..ja. Ich heb diese gebouw gemacht voor die kleine geelgrunefladderaar, ja..jawohl..ja. Das ist hier ein vlinderstal ja..jawohl..ja. 

R.: En hebt u die kleine fladderaar al gezien?

T.L.:Nein, noch nicht. Allein die grosse ja..jawo.. die fliegt hier sehr viel roend ja. Maar die kleine nicht nein.

R.: Wat maakt dat nou uit? Dan vangt u die grote toch .... een fladderaar is een fladderaar of niet soms?

T.L.: Doe nicht zo stoem jij .... doemkopf. Das gaat doch nicht, das ziet selfs ein blinder kiep, ja..jawo.. Hier zie ... mein netjjen und hier zie doch ... die grosse fladderaar ja..jawohl..ja. Das gaat doch nicht hier ja..jawo... viel zoe groos die vlinder.

R.: Tja, nee dat past niet. Maar dan neemt u toch gewoon een groter netje.

T.L. boos: Maar das ja.. geet nicht. Ich bin hier voor die kleine ja..jaw.. die ist selsaam ja. Die groosse die ziet man doch overal ja..jawolhl..ja. Jij hast er gans geen verstands von ja ...

R.: Rustig ....rustig. Kalmkalm, u komt hem vast nog wel ee keer tegen .. vandaag of morgen. En hiermee besluiten wij dit leerzame stukje over een bijzondere hobby. Bedankt Smettie en succes met de geelgroenefladderaar.

T.L.: Die kleine  bedoelst jij doch? Ja..jawohl..ja die kleine.

Mijn hobby werd gemaakt door Roddel en fotograaf Flits.

 

Groot nieuws over ons eigen vliegveld.

Harsbouterdorp/west. Er werd al weken over gepraat maar niemand wist het echt zeker. Tot .... vandaag ..... de proefvluchten zijn begonnen. Jaja, dit is groots .... je kunt ons nu geen kabouterdorpje meer noemen. Een stad ... ja een stad dat zijn we ... met een eigen vliegveld. We bezochten de testbaan en spraken met piloot en vlieggans.

I ben kabouter Pi Loot, de boss van this project. Yes, we zijn testing met de best flyganzen out of de kabouterworld. Yes, yes, it gaat prima well. All de vluchten zijn prima well verloopt tot now. Yes, yes, we weten not nog when de firste vluchten met passengers begin. Maar it gaat all well en prima, yes....yes.

Hallo ik ben vlieggans Harry en ben hier om de zaak op te testen. Nee, het gaat nog niet zo geweldig allemaal. De eerste start ging goed. Maar ja toen die boom ja .... die boom daar met dat rode kruisje erop.

We gingen zo hard de lucht in dat we hem niet meer uhh .... nou ja bats der bovenop dus. Hersenschudding .. blauwe plekken .. we moesten 3 weken stoppen met de testvluchten. De tweede vlucht .. niet veel beter dus. De start was weer goed .. maar ja ..toen lag hier, net voor de uitgang van de hangar, een takje en daar bleef ik met 1 poot achter haken ja ... Je voelt het al aankomen.. BATS .. recht voorover met m'n kop op de grond .. hieronder ja. Nou ja .. hersenschudding .. blauwe plekken .. gekneusde vleugel .. wil je nog meer weten? 4 weken vertraging deze keer. Nou en de derde vlucht .. laten we daar maar niet over .......

Beste lezer, u hoort het, we krijgen ons eigen vliegveld. De testfase is begonnen en het vliegt nog niet allemaal op rolletjes .. maarrrrrr .. het komt er aan .. ONS eigen vliegveld.

Dit waren dan weer Roddel en Flits rechtstreeks vanuit vliegport Harsbouterdorp.

 

                                                                                  

Een huis in ons dorp.

Harsbouterdorp/Oost. Kabouter Schrijf, de bekende schrijver van spannende kabouterverhalen, is in ons dorp komen wonen. Het hele dorp stond op zijn kop toen ze zagen waarin hij ging wonen. Geen paddenstoel, geen ondergrondse grotwoning maar Schrijf had een huis, ja echt een mensenhuis, laten bouwen. Het eerste in ons dorp. Hieronder laten we horen wat de Harsbouter kabouter daarvan vindt.

Een huis? HIER in Harsbouterdorp? Gekkigheid! Waanzin!

Whahahahaha ... Neeeeeee, dat kan haahaaa nie waar zijn.

Leuk. Te gek. Zou ik ook wel willen.

Wat zeg je me nou? Hier wonen in een huis? Nee, niet te geloven zeg.

Och, als ze der niemand kwaad mee doen .... mag het van mij hoor.

Ikke .. ik .. uhhh, tja ikke ....nou ja uhh   ... ikkke nee tja uhhh ...

  TOP! TOP!! TOP!!!

Nou ja ach, als ik maar in mijn paddenstoel kan blijven vind ik het best. Waait wel weer over.

Jullie horen het. De meningen verschillen enorm.

Ook dit was weer een reportage van Roddel en Flits.

Weetjeweetje 6.

Op verzoek van de lezers komt Weetjeweetje weer terug in onze krant. 

Kabouter Sander heeft zulke scherpe nagels dat de dunne snaren van zijn gitaar steeds kapot springen. Daarom speelt hij niet op 6 maar 3 hele dikke snaren.

   Weet je waarom kabouter Houweel deze week heel boos was? Toen de burgemeester hem vroeg wanneer de nieuwe computerkabel eindelijk eens in de grond zat werd hij woest. Wat!!!! .... in de grond, bromde hij, doe het anders zelf, als het je niet vlug genoeg gaat. Met al die bomen en wortels moet je steeds een omweg graven en daarom schieten we ni....

Kabouter Nacht Wacht(de oude) heeft op één van zijn rondes gehoord dat de burgemeester nu toch een dak boven het zwembad laat bouwen. Men vertelde, zei Wacht,  dat dat komt omdat er zonder dak geen snorkelwedstrijd in Harsbouterdorp zal worden gehouden.

 

Zo dat was het deze keer, over een poosje zijn we er weer.  Flits en Roddel.

 

Een dak of geen dak?

Harsbouterdorp/gemeentehuis. We zitten hier te kijken naar de vergadering van de Harsbouter gemeenteraad. Zojuist heeft kabouter Burg Meester uitgelegd waarom hij geen dak boven het zwembad wil. Hij vindt dat ze niet moeten zeuren, die zwemmers, en gewoon alleen als het kan, in de zomer, het water in moeten gaan. Kabouter Indeboeken, van de Algemene Leesbond, krijgt het woord.

Kabouter Indeboeken: Nou zeg, als die zwemmers een dak krijgen willen wij, van de Leesbond, er ook één. Met al die regen worden onze boeken zo nat en smerig dat je bijna niet meer kunt zien wat je leest, zeg.

Kabouter Pingel: Wat wat ...... jullie ook al een dak. Laat me niet lachen ...hahaahaahahaaa... wat een watjes. Wij, de voetballers, spelen bij weer en wind. Hahahahaa... wat een watjes die lezers en zwemmers....

Huh .. wat schreeuwen jullie nou, waar hebben jullie het over, schrikt kabouter Trusten, van de Ouderekabouterpartij, wakker. Een dak, welk dak? Neeneeneee, ik ben tegen een dak. We moeten meer doen voor de oude kabouters .... neeeeeeee geen dak.

Kabouter Williger: Nou zeg, niet zo vervelend hoor. Van mij mogen ze een dak hebben hoor. Ik als lid van de Helperspartij ben er voor, hoor. Iedere dag help ik in de bajes en als ze daar geen dak hadden was het daar een vieze natte boel geworden, hoor. Ik ben voor een dak hoor.

Als laatste komt kabouter Vingertje, van Stem PasOp, aan het woord en dan moeten we een week wachten. Want volgende week wordt er pas gestemd over het dak voor het zwembad.

Vingertje: Wij zijn tegen. Als je de éen een dak geeft komt er volgende week een ander om zeuren. Voor je het weet staat het hele dorp vol met daken en nog meer daken. Wij zijn tegen, tegen!

Het lijkt er op dat het dak er niet gaat komen. Maar je weet het nooit helemaal zeker. We hebben nog een week te gaan voor de stemming. Dit waren Roddel en Flits vanuit de gemeenteraad. Jullie horen later meer over de dakzaak.

(Lees ook de brief aan Burg Meester. Klik links op ingezonden)

Het gemekker zat?

Harsbouterdorp/Midden. Sinds een week of 3 wonen er een paar nieuwe schapen in ons dorp. In het begin vond iedereen het gezellig dat ze er waren. Maar de laatste dagen klinken er andere geluiden. Om de mening van de Harsbouter kabouter te horen zijn we op pad gegaan.

Die schapen jaaa ...nou je het zo zegt. Ik heb ze wel gehoord ja, maar..uhh..jaa ik nou ja ik ..... ik heb geen tijd hoor want ik moet naar het voetbal, dat begint over 3 minuten dus ... nou uh doei hoor.

Ik vind het niks nee, die schapen. Moet je kijken hier, vlak achter ons. En dat gemekker steeds. Wij zitten hier voor ons brood ja. We proberen hier, als straatmuzikant, een eerlijke boterham te verdienen, jaa. Maar door dat gemekker lopen onze klanten weg en gooien ze niks, geen duit, in onze hoed ja. Kunnen ze niet verhuizen of zo? Naar Oost, ja offu ... naar West of zo, ja?

Van mij mogen ze wel blijven hoor. Anders is het ook maar zo stil hier. Het klinkt wel gezellig dat gemekker. En dan die wol tjaa die heerlijke zachte wol, lekker hoor die wol. Zeg maar, dat ze van mij wel mogen blijven hoor.

Wat? WAT?? Die schapen? Lig toch niet te zeuren, jochie. Je ziet toch dat ik bezig ben. Ik zit hier lekker rustig te vissen en dan zit jij te zeuren over schapen. Wat kan mij die schapen schelen. Je jaagt m'n vissen nog weg, met je schapen.

Voor mij mogen ze ook wel weg ja. Ze zitten zo dicht bij en dan die stank. Niet te missen die stank. Die keutels .... en veel, iedere 5  minuten gooien ze der zo'n hoop van die ronde keutels uit. Stinken joh, stinken ..... hier ruik maar eens .. ruik maar eens ..m'n kleren stinken er helemaal naar.

Ik vin het leuk die schape. En ze zijn zo leuk wit ook. Dat beweegt en dat springt, het is gewoon leuk om te zien. Neeneeee nee, niet weg, blijve. Ja blijve, dat moete ze. Ik vin het leuk. Zet dat maar in die krant van jullie. LEUK!

Een reportage van Roddel en Flits uit ons eigen dorp.  

Al weer een week CODE WIT.

Harsbouterdorp. Sinds een week ligt er een laagje sneeuw over ons dorp. Toen het begon te sneeuwen kwam de Witcommissie direct bijeen om de zaak te bespreken. Na 3 uur vergaderen en vele kopjes eikeltjeskoffie werd er besloten om CODE WIT in te stellen. Wij, van Habok, zijn benieuwd hoe de kabouters de 7 dagen CODE WIT hebben overleefd.

  Kabouter Bakze Bruin: Nou ja, CODE WIT? Dat zal dan wel. Ik heb er niks van gemerkt, nee. Nou ja misschien uh .... de worstjes ja, die wel natuurlijk. Ik krijg ze niet bruin de laatste dagen. Ze sputteren niet zo lekker en blijven wat bleek. Nee, bruin worden ze niet. Maar of dat nou aan die CODE ligt. Tjatjaaaaaa, misschien wel jaaa.

De volgende die we spraken was danseres Nel, van het beroemde duo Tun&Nel: Het is wit buiten ja. Ik vind het zelf wel lekker hoor. Danseres is een zwaar beroep, ja. En m'n voeten hebben heel wat te dragen, jajaa. Dus, jullie moeten het niet verder vertellen hoor, heb ik nog wel eens last van zweetvoeten, ja. En als ik dan m'n dansschoenen uit doe, dan komt er wel eens een zure lucht uit die eh .... jaja die ehhh ... nou ja, je weet wel wat ik bedoel. Maar met sneeuw .... geen centje pijn. Ze, m'n voeten dus, dartelen door de sneeuw en blijven lekker koel ... geen centje last van zweet meer dus, ja. Dusse, ik vind het wel lekker zo .... die CODE WIT ..... ja.

Toen op bezoek bij Hendrik-Jan de Tuinkabouter: Persoonlijk vin ik het wel mooi, al dat wi. Maar in m'n beroep val het nie mee hoor. Je zie nie wa je doe. Kijk nou eens om je heen. Ik ben hier, me m'n hark om het bla op e ruimen. Maar da is nou de moeilijkhei. Zie jij bla? Ikke nie. He is allemaal wi hier, geen bla e zien. Dus waar moek nou beginnen? Das de moeilijkhei. Dus persoonlijk vin ik he wel mooi, zo wi. Maar in m'n werk ... ne ..nee da werk nie zo. Je moe he van 2 kannen bekijken, zeg ik altij. Dan kom je der wel ui.

Dit was weer een verhaal van Roddel en Flits.

Sjoerdje wint prijs.

Harsbouterdorp/oost. Kabouter Sjoerdje deed de afgelopen weken mee aan de internationale kampioenschappen KERSTBOOM ROOIEN. Met 3 prachtige prijzen in zijn hand en om zijn nek sprong hij uit de Interpad(=kaboutertrein) Tevreden keek Sjoerdje om zich heen en liet aan ieder, die het wilde, zijn prachtige krans, kerstboompje en nieuwe schep zien. We waren benieuwd wat hij ons te vertellen had over het tournooi.

Roddel: En Sjoerd hoe ging het?

Sjoerdje: Je ziet het, drie mooie prijzen gewonnen. Een boompje, als aandenken aan het toernooi. Een speciale kerstboomschep om mee te oefenen voor volgend jaar. En niet te vergeten deze prachtige krans met gouden ballen.

R.: Zozo, dat ziet er indrukwekkend uit. We dachten dat je aan 2 onderdelen mee deed. Maar je hebt 3 prijzen gewonnen?

S.: Zeker, zeker. Drie prijzen voor 2 onderdelen. Dat zullen ze me niet snel nadoen.

R.: Fantastisch. Dus ook bij het zagen ging het goed?

S.: Nou ja .... goed ...goed? Niet zo erg eigenlijk. M'n zwakke punt is het begin. Ik kreeg de zaag maar niet aan de gang. En iedereen had z'n boom al liggen toen ik nog moest beginnen.

R.: Dus bij het zagen werd je laatste?

S.: Ja, ja .... zeker. En daar won ik dit kersboompje mee. De laatste prijs dus.

R.: Bij de schep werd je zeker eerste. Nou ja, we hadden ook niet anders van je verwacht. Je was toch één van de kanshebbers.

S.: Nou nee, eigenlijk ook niet zo goed. Ik stak de schep in de grond en deed hem wat heen en weer. Krakkraaak klonk het toen ... en ... dat was niet de boom, maar ... de steel van m'n schep. Gebroken!!! Ook bij de schep laatste en toen kreeg ik een nieuwe, om extra hard te kunnen oefenen voor volgend jaar.

R.: En die ballenkrans dan?

S.; Die krans is de troostprijs omdat ik, als alle onderdelen opgeteld werden, alleen op de laatste plaats stond. En zo zie je maar weer, als je goed je best doet, komt het altijd goed.(hierbij houdt Sjoerd zijn prijzen trots omhoog)

R.: Nou Sjoerdje bedankt voor het interview. We hopen dat je volgend jaar weer in de prijzen zult vallen.

Een sportverslag van Roddel en Flits.(klik links op AAN HET WOORD en lees ook "In een wip uit de grond.")


Beroemdheden op bezoek in Harsbouterdorp.

Harsbouterdorp/Oost. Opeens liep hij daar, zomaar bij de nieuwbouw van het circus. Ja daar, bij het nieuwe circusgebouw van Dirk de Teur, liep zomaar ineens Clown Treur, van het duo Treur en Nicht, de bekende grappenmakers. En hier, speciaal voor Habok, een interview met deze beroemde kabouters.

Roddel: Wat brengt jullie naar ons mooie dorp kabouter Treur?

Treur: Ik ben hier... snik ...om te kijken of we hier, in het nieuwe circustheater, een optreden... snik ... kunnen verzorgen.

Roddel: Maar dat is groot nieuws. Hoe vindt u ons theater?

Treur: Ik heb... snik ...mijn maat Treur Nicht meegenomen om te kijken of het voldoende stevig in elkaar zit om onze... snik ... show aan te kunnen. Een.. snik ...show van ons vraagt nogal wat van een gebouw. Door het bulderende gelach van het... snik ...publiek moet het stevig en... snik ...strak in elkaar zitten. Anders,... snik ..., en het zou niet de eerste keer zijn, stort de hele zaak in elkaar. 

Roddel: Kabouter Nicht, wat uhhh, vindt u van het theater? Is het sterk genoeg om uw show te doorstaan?

Nicht: Tjaa, uuuhhh.....tjaaa.....uhhhhh....tjaa.

Roddel: Dat klinkt nog niet zo goed, denk ik. Komt het nog goed, voor een optreden?

Treur: We zullen ons... snik ...eisenpakket bij Dirk de Teur indienen en dan maar hopen dat het goed.

Roddel: Wij danken u voor dit openhartige gesprek. Zo trouwe lezers, jullie zijn weer helemaal op de hoogte. Misschien zien we dit beroemde duo, met hun geweldige lachshow, binnenkort terug in ons eigen Harsbouterdorp.

De teksten waren van Roddel en de foto's natuurlijk weer van ons aller Flits.

 

Optreden Cobra in Harsbouterdorp?

Gnome York. Een artiest van kabouterwereldformaat. Lenig als een slang. Geen hokje is voor hem te klein.

Nu weten jullie wel over wie het gaat. Dat kan er maar één zijn natuurlijk. Kabouter Cobra, de bekende acrobaat, is zo lenig als een slang. Er gaan geruchten .... jaja, er wordt in Harsbouterdorp vertelt .... men weet het bijna zeker .... Kabouter Cobra komt voor een éénmalig optreden naar ons mooie kabouterdorp. We hadden hem aan de telefoon tijdens een optreden in Gnome York.

Wij: Wat fijn dat we u even kunnen spreken, zo tijdens uw werk. Hoe komt u toch zo lenig?

Cobra: Pffff..pfffff..pufff. Iederepfff ..dagpufff ..oefenpffff.

Wij: Super hoor, super stoer. U komt binnenkort voor een optreden naar Harsbouterdorp?

Cobra: Pffff..pufff.. ik pfff..krijg...puff...bijnageenpfffadempuffffffff.

Wij: Fijn fijn, dus we kunnen u binnenkort zien in ons bos. Kunt u ook zeggen wanneer u bij ons op de planken staat?

Cobra: Pffff..hijggggggg...pffff...benauwd....puffffhijgggg.

Wij: Nou jullie horen het, over een week of 3 komt Cobra de Slangenkabouter naar Harsbouterdorp. De kaarten kunnen al vast besteld worden. Bedankt voor dit verhelderende gesprek en succes met uw optreden.

Cobra: Hijggg ..pufffpffff..hellupppppfffff..ik zit klemmmmpffff.

En dat was dan weer een reportage van uw wakkere krant, DE HABOK, uit Gnome York.

(Flits en Roddel)

   

Heksenkring in Oost.

Harsbouterdorp/OOST. De komende 2 dagen wordt er een heksenkring gehouden in Oost. Heksen, tovenaars en een enkele goochelaar zijn uit de hele kabouterwereld afgereisd naar Harsbouterdorp voor deze belangrijke gebeurtenis. Tovenaar Paal, één van de bekendste kaboutertovenaars, was bereid om enkele vragen te beantwoorden.

Roddel: Geachte heer Paal, kunt u ons vertellen waarom u Piet Paal genoemd wordt.

Piet Paal: Tja, hocusdocuspocus ... tja, wat zal ik daar eens op zeggen. Eigenlijk heet ik gewoon kabouter Piet de Tovenaar. Enne hocus po, ... waar dat paal vandaan komt ..tja, ik zou het ook niet weten. Ik tover wel eens met een staf, maar met een paal nou ja .. docuspas .. dat heb ik nog nooit gedaan, nee.

R.: Kunt u ons misschien vertellen wat het verschil is tussen een tovenaar, heks en goochelaar?

P.P.: Tja, docushocuspo .., een heks tovert altijd met een pot. Al roerend in een ronde pot, op een vuurtje natuurlijk, worden pocuspas..drankjes gebrouwen waarmee de heks aan het toveren slaat. Heksen hebben in de kabouterwereld vaak een slechte naam omdat, als de drankjes mislukken, er rare dingen kunnen gebeuren. Een hocuspocustovenaar staat veel beter bekend want die altijd tovert met een stok, de zogenaamde toverstuk. Gaat er bij hem of haar iets mis dan is er geen pocuspas overboort. De enige schade die je dan kunt krijgen is dat de toverstuk met een grote knal uit elkaar barst. Tja, en dan de goochelaars ... tja die pocusse goochelaars, tja ... dat zijn amateurs. Ze laten eens wat verdwijnen in hun mouwen, ze halen bergen konijnen uit hun hoge hoed .. maar ja, eigenlijk is dat geen toveren maar een beetje pocuspasvingervlug geklungel. Zo bedankt voor dit gesprek. Ik moet hocuspas weer aan het werk.

R.: Maar meneer Paal uhh, ik heb nog 5 vragen voor ...

P.P.: Nee, neeee, het is hocuspas, zoals ik net al zei.

Dat was het weer. Met dit superflitsende interview van Flits en Roddel zijn jullie weer helemaal op de hoogte over de Heksenkring die in ons dorp gehouden wordt.

 

Kabouter Voor de Wind weer terug.

Harsbouterdorp/oost. Een maand of wat geleden stapte kabouter Voor op zijn fiets en ging op vakantie. Vanaf die tijd had niemand hem meer gezien. Deze week, ruim 8 maanden later, fietste hij ons dorp weer binnen. Tja, op vakantie geweest, riep hij lachend en fietste vrolijk verder. Benieuwd naar zijn verhalen zochten we hem op voor een interview.

Tja, het beviel goed ... enne die 8 maanden waren zo voorbij. Voor je het weet ben je een eind weg en tja ... de volgende dag ga je gewoon weer verder. Zo fietste ik steeds verder weg enne ... tja zo ist gekomen tja.

Avonturen? Zeker, zeker ... jajajaa. Op een dag, ik was toen in Golië denk ik, fietste ik lekker in de zon. Het was een uur of 3 en ik droomde, al trappend op de pedalen, een beetje weg. Plots botste ik tegen iets aan, duikelde op de grond en toen ik mijn ogen open deed merkte ik dat ik midden in een brandnetelbomenbos zat. Ik kon geen kant meer op enne ... tjaaa ....

Een paar dagen later ging ik op zoek naar de kleinste eikenboom ter wereld. Dat was ... tjaa ... toen was ik in uhhh Oemenië geloof ik. Ja kijk hier, zie je, hier sta ik naast die boom. Zie je hoe klein hij is?

En dit ... jaa dit was in ... tja uhh ... ik denk dat dit in Rankrijk was. Ja ...jaa, nu weet ik het zeker. Ik fietste daar over het strand. En daar hebben ze geen zandstrand maar eentje vol met keien en stenen. Hobbel de hobbel de hobbel. Al hotsend en flotsend fietste ik naar de zee. Dat was geen pretje. En hier zie dat je dat ik, bijna bij het water, op een groot hek botste. Nergens een opening of .... zoiets. Toen ben ik er maar onderdoor gekropen ja. Die politie daar ...tja die was daar ..tjatjaa ... niet zo blij mee en toen hebben ze mijn fiets..... ja ja en mij ook, ... ja. Nee, neee dat was zeker geen pretje, nee.

 

Zo dat was weer een boeiend verslag van uw aller Roddel en Flits. U leest het, wij zitten boven op het nieuws ... VOLG ONS ... en lees DE HABOK!!!

                                                                         

Twee beroemdheden bezochten ons dorp.

Harsbouterdorp/midden. Gisteren bracht de wereldberoemde tunneldanseres Nel, samen met haar vaste begeleider tunnelfluitist Tun, een kort bezoek aan ons dorp. Het duo was hevig teleurgesteld toen ze geen geschikte plek konden vinden voor een optreden. Voordat ze weer vertrokken mochten wij, van HABOK, ze enkele vragen stellen.

Wij: Waarom danst u altijd in een tunnel? Hier, buiten in het bos is toch veel fijner?

Nel: Bij een tunneldans dans je op een rechte lijn, je volgt de tunnel als het ware. Daar komt nog bij dat het geluid van de fluit door de tunnel om je heen galmt. Door die galmende toon zweven je voeten als het ware door de tunnel.

Wij: Maar dat kan toch ook gewoon buiten? Hier, zo in het bos?

Tun: De toon van de fluit blijft hier niet hangen en daardoor wordt de danseres niet meegevoerd door het geluid.

Wij: Maarre, kunnen jullie het niet even laten zien hier ...... hier bijvoorbeeld langs deze boom die op de grond licht? Toch ook een rechte lijn zou ik zeggen.

Nel: Okay, laten we het proberen. (ze gaat in de danshouding staan) Kom op Tun, zet in met je fluit.

De tonen van de fluit klinken door het bos. Wonderschoon. Danseres Nel zweeft langs de boom. Maar plots .... na 4 noten en 3 stappen ... houden ze er mee op.

Tun beetje boos: Dit, dit dittu ... kan echt niet. De concentr.... het geluid vliegt weg ... en jij Nel ... dit is niks ... dit kan echt niet!

NeL: Als jullie een geschikte tunnel hebben komen we terug en dan kun je zien en horen wat een tunneldans is.

Ze draaien zich om en verdwijnen in het bos. Wie weet komen ze, als we nog eens een tunnel krijgen, terug voor een optreden.

Dit was weer een verslag, speciaal voor u, van onze fotograaf Flits en journalist Roddel.

S.O.S. - HELP - PANIEK.

Harsbouterdorp/West. De rozebaerdkabouters, je weet wel die bekende paddenstoelenkwekers, plaatsen vandaag een noodoproep in onze krant. We vragen uw bijzondere aandacht voor deze belangrijke mededeling.

Beste kabouterpeople from Harsbouterdorp. We, the rozebeardkabouters, vragen your special aandacht!!! This week we zagen in our paddentstoelenkas eerst one en later two gele slurpvliegen.

        

You weet thoos vliegs slurpen de gele stippen out de zwarte paddenstoelen. En you weet ook that we ze dan not more kunne eat. So, we vraag you of you can help ons om the vliegs out onze kas to krijg. We hebben it geprobeerd but that lukte not. So the situation is gevaarlijk fot the paddenstoels. Kom us please helpen anders you can not eat that lekkernij dit jeer. Hulp us please???????

Wij, als redactie van de Habok,  sluiten ons hier graag bij aan. Ga de rozebeards helpen om de gele slurpvlieg te verjagen. Help ze zo snel mogelijk!!!!

Een oproep van Roddel en Flits.

Oortjes? .... Onzin!!!

Harsbouterdorp/Oost. Tijdens de persconferentie van kabouter Burg Meester stelden wij, de redactie van Habok, de volgende vraag:

Roddel: Geachte kabouter Burg, de laatste dagen wordt er in ons dorp veel gepraat over oortjes. U weet waarschijnlijk wat ik nu bedoel?

Burg: Oortje, .... oortjes? Waar hebt u het over? Nog nooit van gehoord?

Roddel: U weet wel burgemeester, de oortjes die de GKD(Geheime KabouterDienst) gebruikt om ons af te luisteren. Men zegt dat alles wat wij, als gewone kabouter, elkaar vertellen meteen aan u en uw gemneenteraad doorgegeven wordt.

Burg: Wat een onzin .. wat een onzin! Ik had u toch wat hoger aangeslagen. Dat gelooft u toch niet? Oortjes, .... hoe verzinnen ze het.

Roddel: Bekijkt u deze foto eens meneer Burg. Kijk, een oortje en na onderzoek bleek hij een directe verbinding te hebben met de GKD. Wat kunt u ons hierover verte......?

Burg woest schreeuwend: Wat ... wat is dattt? U gelooft mij niet? U maakt mij, de burgemeester van Harsbouterdorp, uit voor leugenaar? Die foto klopt niet ... die is bewerkt ... dat is NEP!!!

Roddel: Nou meneer Burg, ik kan er nog veel meer laten zien en we kunnen samen wel even gaan kijken op de plaats waar ik de foto gemaakt heb.

Voorlichter met grote ogen: Dank u wel mensen. Ik hoop dat u positief schrijft over ons project. U ziet de burgemeester is een druk bezet man. We moeten helaas weer verder. Bedankt voor uw komst.

De voorlichter duwt de boze burgemester voor zich uit en even later zijn ze allebei verdwenen. 

Dit was weer een diepgravend artikel van Flits en Roddel.

Grote opdracht voor Beel?

Harsbouterdorp/west. Er wordt verteld dat Beel, je weet wel de bekende beeldhouwer uit West, een belangrijke opdracht heeft gekregen. Het zou een groot beeld moeten worden van een beroemde persoon uit Harsbouterdorp. Wij gingen voor jullie op pad naar de werkplaats van onze bekende dorpsgenoot en hoopten dat Beel de Houwer, die niet bekend staat om zijn vriendelijkheid, in een goede bui zou zijn.

Het geklop en gehamer was al van ver te horen. Beel en zijn 3 leerlingen waren druk aan het werk. Meneer Beel, vroegen we beleefd, kunt u ons iets vertellen over het beeld dat u voor ons dorp gaat maken. Wat, ..... wat beeld, bromde Beel de Houwer in zijn baard, haal me niet van mijn werk. Je ziet dat ik druk ben. Maar meneer de Houwer het schijnt een zeer groot beeld te moeten wo......

Wat, ....WAT BEELD!!!, brulde hij woedend. Scheer je weg ..... anders zal ik jouw eens op je beeld timmeren!!!. Hij draaide zich om en deed een stap in onze richting. Wegwezen ..wegwezen hier, riep Flits. Als een haas gingen we er vandoor. Toen we op veilige afstand waren bleven we hijgend stil staan. Gelukkig, hij is weer aan het werk, mompelde ik. Kijk daar eens, fluisterde Flits, wat staat daar? Daar ... achter zijn werkplaats ...onder die lap. Stilletjes kropen we er door de struiken naar toe. Volgens mij is dat zijn nieuwe beeld, zei ik. En kijk, op de grond, ..... houtsplinters. Het wordt dus een houten beeld. Kom op Flits maak een foto. En nu nog eentje .. ik zal die lap er even af ha.......

WAT ZEI IK NOU?, galmde het door het bos. WEGWEZEN JULLIE!!! Krakend vloog er een hamer door de takken boven ons hoofd. Oeps, zuchtte Flits, die was mis. Als een speer gingen we er vandoor.

Er komt een beeld, een houten beeld, dat is nu wel zeker. Wat het gaat worden hopen we binnenkort met jullie te delen.

Dit was een reportage van Flits en Roddel.

De wedstrijd gaat .......

Harsbouterdorp/Oost. Zou het dan toch gebeuren? Gaat het echt door? De eerste schaatswedstrijden op natuurijs in Harsbouterdorp? Het zou kunnen als.... Het is nu is nooit.

Alle kabouters hadden het er over. Zou er voor het eerst een schaatswedstrijd komen in ons eigen dorp. Na dagen van regen en wind stonden de meeste paden in oost onder water. Lastig en vervelend .. maar ja .. toen begon het te vriezen. En wie er het eerst over begon weet niemand meer. Na 2 dagen van vorst sprak iedereen over ijs en of er een wedstrijd zou komen. Er werd al flink geoefend op kleine plasjes die al helemaal dichtgevroren waren. Het stadion was uitverkocht en de stemming zat er goed in.

                                           

Kabouter IJ Smeester testte het ijs ieder uur. Als hij voorzichtig over het bevroren water schuifelde was het doodstil in het stadion. Bij ieder krakje van het ijs hielden de toeschouwers van hun adem in. Het is nu of nooit, zei IJ plechtig toen hij voor de 16e keer het ijs op liep. Alle kabouters keken gespannen naar de kleine Smeester. Ja, zei hij, jaa ... ut gaot door ... jajaaa. Er volgde een oorverdovend gejuich en geklap na de woorden van IJ. 

Een uurtje later stonden de eerste wedstrijdschaatsers zenuwachtig op het ijs. Kabouter Smeester riep: Blauw klaor? Groen klaor voor de start? AFFFFF!! De schaatsers vlogen weg. Het gejuich en geschreeuw in het stadion was vreselijk. De omroeper gilde in zijn microfoon: IN DE EERSTE BOCHT HEEFT DE BLAUWE RIJDER EEN LICHTE VOORSPRONG OPGEBOUWD!! GROEN ZET DE TANDEN OP ELKAAR ENNN ... WAT GEBEURT ERRR??? ... WAT IS ER AAN DE HAND???

De schaatsers stonden doodstil .. het publiek was muisstil .. en toen .. KRAKK .. en nog eens .. KRRRRAKKKK. De twee rijders zakten langzaam weg in het ijs en de eerste schaatswedstrijd in Harsbouterdorp was ten einde.

Een rechtstraaks verslag van uw Harsbouter sportredactie. Flit, Stuur en Roddel.

Interview met ..... Bär de Ski.

Harsbouterdorp/West. De bouw van de avontuurlijke skibaan van Bär de Ski loopt op rolletjes. Tijd om eens een praatje te maken met Bär zelf.

Roddel: Hoe ver zijn jullie met de bouw van de baan?

Bär: Das geht sehr goed. Diese week haben wir das dak daarauf gemacht. Het ist een sehr mooies dak geworden.

Roddel: Het heeft wel een heel bijzondere vorm dat dak. Er zijn kabouters die de skibaan nu al de Wasbak van Harsbouterdorp noemen.

Bär beetje boos: Waschback, wasch ... waaroem dann toch? Het ist ein sehr mooies ontwerp doerch ein sehr beroemter bouwmeister gemaakt!!!

Roddel: Nou ja, nou ja .. dat wordt gezegd. Wanneer denkt u dat de baan voor het eerst gebruikt kan worden?

Bär: Das ist noch moeilijk te sagen. Wir haben eine alte maar seht goete baan gekauft in die kabouterskiplatz Winteroberammengauberg.  Die baan wordt schnell hierhin gebracht und dann sollen wir him, als kabouter Rien zeit heeft, hier wieder opbauen.

Roddel: Is dat wel veilig zo'n oude skibaan? Was het niet beter om een nieuwe te nemen?

Bär boos: Veilig ... VEILIG? Natuurlich wohl. Die baan ist van sehr goete kwaliteit ja ..? Jij sollst niet so seuren, jaa. Kannst jij auch ein leuke vraage stellen? Eine vraage die die mensche und ich leuk vinden ... jaaa? 

Roddel rustig verder vragend: De baan is voorlopig alleen te gebruiken door de kleinere kabouter?

Bär: Jaaa..ja .. later bauwen wir ook ein baan voor die grosse kabouter. Maar die moet viel hoger werden. Wir beginnen eerst mit die kleine kabouters ... jaa.

Roddel: Nou meneer Bär, bedankt voor dit interview en succes met de verdere bouw.

Dit was een interview van Stuur, Flits en Roddel.

Weetjeweetje 5.

Een rubriek met leuke en belangrijke weetjes uit Harsbouterdorp. Deze weetjes wil je ECHT niet missen!!!!!

Weetje dat er klachten kwamen uit het zwembad? Door alle blaadjes kan ik het water niet meer zien en wordt mijn staart niet nat, riep het badeendje. En kabouter Duik was bang dat hij niet in het water, maar op het zand, zou plonzen als hij van de duikplank sprong.

Weet je dat kabouter Kmoet Zonodig deze week al 6 keer door de plascontroleur is gesnapt op wildplassen? "Als ik je binnen 5 dagen nog een keer pak, slinger ik je in de bajes", zei de controleur tegen hem.  

Weetje dat kabouter Vogelaar, bij de laatste vogeltelling, de tel is kwijt geraakt? Er zaten zoveel vogels op een hoopje dat hij iedere keer in de war raakte en nu weet niemand meer hoeveel vogels er in ons dorp wonen.

 

Weetje dat kabouter Zwaai Hout, de dirigent van de Harsbouter Symfonie, zelfs in de regen door blijft oefenen met zijn orkest? En weet je ook al dat door al dat oefenen zijn stok heel hard slijt en de verf er bijna af is?

Bouwprof aangekomen.

Harsbouterdorp/west. Al 2 weken zitten de bouwers in de bajes. Het graafwerk voor de ondergrondse stad ligt helemaal stil. Scheppen, houwelen, hamers en steenbeitels beginnen te roesten. Kabouter Burg Meester en de stakende bouwers hebben al die tijd geen woord meer tegen elkaar gezegd. Als dat zo door gaat komt die ondergrondse kabouterstad nooit af.

Gisteren klopte opeens er een vrolijke laaf op de deur van Burg's paddenstoel. 

Hallo, ik ben Laaf Prof Graaf, zei hij. Ik hoorde dat jullie een graafprobleem hebben. Jij bent kabouter Burg Meester? Burg keek hem aan en knikte verbaasd. Zo, ging de Laaf verder, dan ben ik aan het goede adres. Ik kom hier in opdracht van het Ministerie van Interne en Externe Problemen en Geschillen tussen Overheid en Arbeidende Kabouter. Kort gezegd: Het Ministerie van I.E.P.G.O.A.K. Kun jij mij zeggen Burg waar ik de graafmijn kan vinden? Kabouter Burg zei hakkelend: Tjaa...tjaaaa, ik.... uhhh.. ikku...... zalluuuu.... uhuuu.. de weggguu....wijzu.

Een half uur later konden we Prof Graaf nog net een paar vraagjes stellen voor hij met zijn schep onder de grond verdween. Denkt u dat u dit probleem op korte termijn op kunt lossen, meneer Graaf? Och, zei de Prof, op elk potje past een dekseltje. Ik ben voor geen gat te vangen. Hoe lang denkt u er over te doen?, vroegen wij weer. Nou eerst maar eens de grond in .... wat rond kijken .... dan een rapport .... en daarna zullen jullie zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Wat bedoelt u met uhhh..zelf de handuhhh?, riepen we hem na. Laaf Graaf hoorde al niets meer. Hij was fluitend onder de grond verdwenen.

Een live-reportage van Flits, Stuur en Roddel. (als je wilt weten hoe dit probleem begon, kun je hieronder verder lezen) 

 

Bouw ondergrondse stad ligt plat.

Harsbouterdorp/west. De bouwers van de ondergrondse kabouterstad zijn deze week in staking gegaan. Onder de grond werd niet meer gegraven, gehamerd en gehakt. Alle bouwkabouters stonden in een kring om de bouwput en riepen boos: WIJ EISEN MEER ....

Een paar minuten voor dit gebeurde kwam Kabouter Houweel doodmoe, met het steengruis in zijn baard, de trap op. Het gaat niet langer, zuchtte hij. We hebben meer hulp nodig, zo komt het karwei nooit klaar. Er moeten zeker 3 steenhouwers en 6 gravers bijkomen, anders zitten we tot Sint Juttemis onder de grond. Het schiet niet op zo..... Je hebt gelijk, zei kabouter Graaf, helemaal gelijk. Der moet wat gebeuren. We gaan STAKEN tot er volk bij komt. Ja, riep Houweel, ik doe mee. We gaan STAKEN!!!

Kabouter Burg Meester kwam boos aangerend en schreeuwde dat ze als de wiedewaai weer aan het werk moesten. ALS JULLIE OVER EEN UUR NIET ONDER DE GROND ZITTEN, bulderde Burg, DAN DRAAIEN JULLIE ALLEMAAL DE BAK IN!!!

Een uur later werden alle bouwers naar de gevangenis gebracht ennnnn ....... zoals we zelf hebben kunnen zien ...... zitten ze daar nu nog. Als er iemand langs de bajes komt roepen ze in koor: 6 GRAVERS ... 3 HOUWERS ... ANDERS GEEN BOUWERS!!!

Dit waren Flits, Stuur en Roddel met het allerlaatste stakingsnieuws vanuit de nor.   

 

Kabouterdorp  groeit enorm.

Harsbouterdorp. Het is nog maar 3 jaar geleden dat de eerste kabouters hier kwamen wonen. En nu, je kunt het geloven of niet, wonen er al meer dan 1500 kabouters in ons mooie dorp. Ze komen overal vandaan. Iedereen wil er bij zijn. Want hier, in Harsbouterdorp, gebeurt HET! Hier moet je zijn voor de nieuwste kaboutersnufjes. Zelfs koningin Minima, toch niet de eerste de beste, is hier na een koninklijk bezoek blijven wonen.

Deze week kwamen er 2 verzoeken binnen van kabouters - nou ja ..... kabouters? - die een nieuw bedrijf wilden beginen. De bekende nestkastjesbouwer, kabouter N. Kastje, wil een fabriek met winkel openen. "Ik begin in m'n eentje en verwacht dat er binnen een jaar meer dan 15 kabouters in mijn bedrijf aan de slag kunnen, vertelde Kastje ons. Want: NESTKASTJES!!! Daar kun je er nooit genoeg van hebben!" Er was ook nog een aanvraag voor een avonturenpark. "Abentuur mus sein, zei Bär de Ski, anders wordt es hier ein totere boel. Wir starten mit ein abentuurlicher skibaan vol spanning und sensatie".

De ideeën lijken goed. Wie weet kunnen we over een poosje in een vogelhuisje van de skibaan. Dat was het dan weer van uw Flits, Stuur en Roddel. 

 

Weetjeweetje 4

Een rubriek met weetjes die je niet wilt missen. Deze keer gaat de Weetjeweetje helemaal over de hitte van de afgelopen dagen. Het was warm in Harsbouterdorp. Zeg maar gerust dat het stikheet was in .... Pffffffff , ik loop te puffen als een ouwe deur.

Adviezen van de burgemeester:

*Drinken veel drinken, anders droog je uit!!!!!! 

Tja, al dat water moet er natuurlijk ook weer uit. De wc maakte overuren.

 

 Veel kabouters lagen lekker te dromen onder een boompje.

En iedereen had natuurlijk wat te zeggen over het weer. Vreselijk wat een hitte - heerlijk dit weer, zo mag het wel blijven tot kerst - ik kan er niet meer tegen hoor - het komt door de opwarming van de paddestoel, we moeten minder ....

Voor het eerst in de geschiedenis van het takjestuffen werden de wedstrijdregels aangepast. De tufkikkers mochten door de hitte met korte takjes tuffen. "Maar", zei de voorzitter van de Tufbond, "dit is overmacht. Zodra het weer verandert gaan we op de ouwe voet door!"

 

 Men zegt dat de verkopers van Kabouterbier goede zaken doen de afgelopen dagen.

 

Er waren ook kabouters die gewoon .....  gewoon bleven doen. Kabouter Willy Wort ging vol spanning op weg naar de wortelkeuring. Hij verwachte een hoog cijfer voor de wortel die hij voorzichtig in zijn hand vast hield.

 

Zoooo, dat was de weetjeweetje van deze week. Alles over de hitte door Flits en Roddel.

 

De nieuwste uitvinding van kabouter Graaf.

Harsbouterdorp/West. Normaal werkt kabouter Graaf keihard mee aan de bouw van de nieuwe ondergrondse kabouterstad. Met rustige bewegingen vliegen de zandhopen onder zijn schep vandaan. Eenmaal klaar met scheppen, weer thuis achter zijn werkbank, verandert de rustige Graaf in een snelle en fanatieke uitvinder. We hoorden dat hij nu, met al die hitte in het bos, een uitvinding heeft gedaan die de kabouterwereld voor altijd zal veranderen.

Roddel: Kunt u de lezers iets vertellen over uw nieuwste uitvinding?

Graaf: Ikku ...... kannu .. nog niet te veellu vertellu ..... wantu we zitten noggu ... in du uiterst geheimu ontwerpu...fasu.

Roddel: Wij hoorden dat u het mogelijk maakt dat kabouters, ook tijdens zo'n enorme hitte als de laatste dagen, gewoon aan sport kunnen blijven doen. Hoe zorgt u er voor dat ze niet oververhit raken?

Graaf: Tja ..u.. ikku zal de tekening even laten zienu. Hetu helu idee ..u.. rust op enkelu pijlers, namenlijk de tuinslang, enkelu..u.. ijzerdraadjes, wat stevig plakband, de gietkop van een gieter en de gieter zelf..u.. natuurlijk. Hieru hebt u de tekening en zoals u ziet is het idee..ehhu.. geniaal. 

Roddel: Ik ....(kijkt om zich heen).... wij snappen er niet zoveel van. Kunt u ons geen tip geven?

Graaf: Kijku ... hieru ..(wijst op de tekening) De tuinslang van ju mond onder het shirt door naar benedu. Na de knie een bochtju omhoog en langs de rug naar het hoofd. Om het laatste stuk van de slang een ijzerdraadje en u..dannu.. buig ju hem in een bocht tot boven ju hoofd. Met een plakbandje vastzettu in de nek en de kop van de gieter aan het eind van de slang bovu ju hoofd. Je ziet het ..u.. een fluitju van een cent. 

Roddel: Maar wat gebeurt er dan? Waarom kun je met deze installatie zelfs in de grootste hitte hardlopen?

Graaf: Nounounou ..u.. ziet u dat dan niet? Je laat ..u.. de slang vollopen met water...slangu in de mond...rennu...heb jut warm?...puffend blazu in de slang..en alleeee er komt een frissu douche over u heen...u koelt.u. af en kunt weer..u verder rennu. U ziet ut ... unnu fluitje van een cent.

Roddel: Nou dank u wel voor de heldere uitleg. We zijn benieuwd of uw uitvinding aan zal slaan in de kabouterwereld. Dan gaan we nu weer terug naar de redactie. Dit was Habok op locatie.

Een reportage van Flits, Stuur en Roddel ..... daar waar het nieuws gemaakt wordt!

 Kabouter Graaf, de uitvinder. 

Weetjeweetje3.

Een rubriek met korte weetjes die je niet wilt missen.

Weetje dat onze dorpdichters, kabouter Kila&Babsie, op 13 juni 2015 hun 6e HARSBOUTERGEDICHT zullen voordragen? Om 15.30 uur sharp zal Rik de Winter ze begeleiden op ukele. Klik op de link hiernaast - http://www.harsbouterblog.nl/173746483 - dan kun je de eerste 5 gedichten horen en zien.    

 

Weetje dat kabouter Wakker slecht slaapt en daardoor het halve dorp wakker houdt? Bijna iedere nacht klinkt zijn zeurstemmetje hard door het bos: Ikke .... ikke kan nie slaope!!!!. Om de beurt rennen de andere kabouters een rondje om de kabouterwagen met het bed van Wakker op hun nek. Na een rondje of 20 wordt zijn stem wat zachter en nog geen 10 minuten later hoor je: Ikke ....zzzz....ikke kan niezzzzzz slaopezzzzzzzzzzzzzzz.

Weetje dat er, in opdracht van de rozebeardkabouters, hard getimmerd wordt aan een kweekkas? En weetje dat er in die kas gelestippaddenstoelen gekweekt zullen worden?  

 

Weetje dat de eerste kakegaai in Harsbouterdorp is gezien? Overdag lijkt ie een beetje op een beo of papegaai. In de nacht flitsen zijn laserogen wild in het rond en komen er twee felle lichtstralen uit.  

Ook de derde weetjeweetje werd verzameld, geschreven en gefotografeerd door Flits, Stuur en Roddel.

 

Wk-takjestuffen en grote feesten.

Harsbouterdorp. Na veel gepraat en getroetel is besloten het Wereldkampioenschap Takjestuffen dit jaar in ons eigen Harsbouterdorp te houden. Van 3 tot 12 mei 2015 zal er gestreden worden om het gouden takje en zullen er na afloop van de wedstrijden grote muziek- en andere feesten gehouden worden. De burgemeester heeft het dorp en ook Galerie Zuid tijdens de spelen gesloten voor mensen en andere vreemde figuren. Op 3 mei, stipt om 11.00 uur, zal na een korte .. dat hopen we tenminste .. toespraak van kabouter Burg Meester de eerste wedstrijd beginnen. 

De wk-deelnemers zijn nog hard aan het oefenen. Trainers bulderen de tufkikkers tot grote prestaties. Het publiek geniet er van en probeert er niets van te missen. Breedbek, de verslaggever van HarsbouterTV, bekijkt de trainingen van de kikkers met aandacht. Volgens ingewijden maakt de Harsbouter tufkikker Camouflage een grote kans om op 12 mei de gouden tak mee naar huis te nemen.

Op het feesterrein zijn ook de muzikanten aan het oefenen. Vol vuur bespelen zij hun instrumenten om tijdens de aftermatchfeesten goed voor de dag te komen. Kabouter Lachebekje heeft er, zo te zien, zin in. Een enkele kabouter heeft al een flesje eikeltjessap open gemaakt. Kortom ...... Harsbouterdorp is er klaar voor!!!!.

Ook dit was weer een reportage van Stuur, Flits en Roddel. 

 

Hotnews uit West

Harsbouterdorp/West. Schuin achter het opvallende gebouw van HABOK verscheen opeens een bijzondere kabouter. Stilletjes was hij aan het zoeken op de grond. Groef hier en daar een klein gaatje - schudde zijn hoofd - en gooide het daarna weer dicht. Opeens riep Stuur: "Maar dat is een rozebeardkabouter!! Je weet wel die kwekers uit Australië, van de gelestippaddenstoel!!!" Daar moesten we meer van weten en met z'n drieën scheurden we weg, met de Haboktruck, voor een interview.

Yes ...yes, you zijn goed. I ben a rozebeardgnome. And yes ...yes, I ben zoeking to iets. No, no..., I can not vertel you what I ben doing. 

Flits wijzend met zijn fototoestel: Maarru ... daar liggen toch 2 zwartegelestippaddenstoelen?

Yes ...yes, you zijn goed. Nowuhhh, ....... vooruit than but, I zall vertel you. I ben kabouter Hole Digger. I ben on zoek to the best plaats for dees paddenstoels. I wil to make an proefveldje here. We, the rozebeardkabouters, willen an kwekerij begin on this plaats. So, I com hier en test the grond for het. As the test slaags, than we start the kwekerij hier on dis plaats.

Stuur: Wauw ...., dat is pas nieuws. Ik krijg er nou al honger van ......mmmmmm ......(over zijn buik wrijvend) ...... daar lust ik wel pap van.

Okay okay ...okay, I snap you bent blij. Maar say wel to the andere kabouters that ze there with hun tengels vanaf muste blijven. You hear wel from mij of it door gaats.

Klik op ingezonden(links) en lees de brief uit Australië.

Dit was dan weer hotnews van Stuur, Flits en Roddel. Je ziet dat wij bovenop het nieuws zitten. Volg ons in Habok.

 

Fan in het nieuws.

Harsbouterdorp/midden. Stilletjes, helemaal achteraan, staat ze daar. Verlegen kijkt ze naar het podium. Ze danst een beetje mee met de muziek. Stiekumpjes kijkt ze naar haar idool. Op het ritme van de muziek speelt ze mee, op haar luchtdrums. Ze probeert zijn beweging en snelheid in de lucht na te doen. Guanita is een enorme fan van Ringo Sterappel, de drummer van de kabouterband Gnome Seven.

Guanita woonde in Madrido, een grote kabouterstad, in Spanje. Toen ze 6 maanden geleden hoorde dat Gnome Seven een eigen podium kreeg in Harsbouterdorp stapte ze op de Interpad (de ondergrondse razendsnelle kaboutertrein) om het openingsconcert mee te maken. Vanaf die tijd staat ze daar ..... bij ieder optreden ..... achteraan ..... stilletjes ..... te swingen ..... en ..... zachtjes mee te zingen.

Dit was een reportage van Flits, Stuur en chef de bureau Bert. 

 

Onbekende beroepen.

Harsbouterdorp/west. Vandaag zijn we op bezoek bij kabouter Juich, een nieuwe bewoner van Harsbouterdorp. Als we de hoek bij de grote eik om komen zien we hem al staan. In zijn rechterhand een lamp en de linkerhand omhoog met twee vingers in de lucht.

Roddel: Op uw kaartje staat juichregisseur. Wat doet een juichregisseur zoal de hele dag?

Juich: Ten eerste ben ik in dienst van koningin Minima. Er waren in Harsbouterdorp klachten over de toejuichingen van de koninklijke familie. De kabouters juichten wel ... maar het klonk niet ... het klonk niet zoals het hoort. Ze schreeuwden maar wat door elkaar, zogezegd. Geen gehoor! En dan komen wij, de juichregisseurs, er aan te pas.

Roddel: Juichen moet toch een beetje leuk en spontaan klinken?

Juich: Nee, nee ...., dat ziet u verkeerd. Juichen is een ernstige zaak. iedereen moet tegelijk en even hard beginnen. Op hetzelfde moment aanzwellen en precies op tijd stoppen.

Roddel: Nou, nou, dat klink ingewikkeld. Hoe krijgt u een beetje orde in zo'n grote troep kabouters?

Juich: Ten eerste de lamp (houdt lamp onhoog) en ten tweede de vingers en de hand. Lamp aan betekent: LET OP, het juichen gaat over 3 seconden beginnen. Dan de vingers. Eén vinger omhoog: NU ......, maar zachtjes beginnen met juichen. Met twee vingers harder juichen en bij drie doorgaan zo hard je kunt. Vier vingers: LET OP, nog 3 seconden en bij 5 vingers is het meteen doodstil. U ziet het: Een goede juichregisseur heeft zijn zaakjes goed voor elkaar.

Verbaasd en onder de indruk nemen we afscheid van kabouter Juich.

Dit was weer een vliegende reportage van Stuur, Flits en Roddel.

 

 

Weetjeweetje 2

In deze rubriek vertellen wij in korte flitsen en heldere foto's over kleine nieuwtjes uit Harsbouterdorp die u zeker niet wilt missen.

Weetje dat de moeder van kabouter Lapje haar zoon iedere dag bezoekt in de bajes? Het gekke is dat ze al 2 keer een klok voor hem meegebracht heeft. En wat nog veel gekker is dat ze allebei stil staan op 5 voor 12. De bewakers van de bajes snappen er niks van. 

 

Weetje dat koningin Minima al een week niet op haar balkon is gezien? Er wordt verteld dat ze last heeft van een wuifarm. Door het vele wuiven, tijdens de toejuichingen op het balkon, is er een kramp in haar arm geslagen. Men zegt dat haar arm de hele dag in de wuifstand zachtjes heen en weer wiegt.

Weetje dat er deze week een regen van stokken en dikke takken op de randen van Harsbouterdorp neer daalde? Aaauuuwww....., zei kabouter Co. Met een harde plof viel hij op de grond. Verbaasd wreef hij over z'n hoofd ...... waar opeens een dikke bult op zat. Zoefff....zoefff..... hahahaha, nog eentje om, hoorde hij om zich heen.

Vijf minuten later werd de dirigent van het orkest getroffen door een dikke tak. Toen hij met een smak op de grond viel brak zijn arm. Ook in het publiek werden er vele kabouters door takken geraakt. Het orkest speelde angstig door ...... wel een beetje vals zonder dirigent.

Van de daders ontbreekt elk spoor, maarrr .......de kabouterpolitie heeft de zaak in onderzoek. 

De 2e weetjeweetje zit er op. De groeten van Flits, Roddel en Stuur.

 

CODE WIT NODIG?

Harsbouterdorp. En weer klonk het door ons dorp: CODE WIT ingesteld!!! Blijf binnen! CODE WIT! Om een eind te maken aan alle onzekerheid gingen we bij kabouter Burg Meester op bezoek. Met plechtige stem legde hij ons uit dat het gevaarlijk was in Harsbouterdorp als er een code ingesteld werd. Bij CODE WIT was er bijvoorbeeld gevaar voor uitglijden, rondvliegende sneeuwballen of dat er takken, zwaar van de sneeuw, van de bomen afbraken. Bij Code Wit moet je dus meteen naar huis en binnen blijven tot ik zeg dat het weer veilig is.

Samen met Stuur en Flits reed ik - Roddel - door het dorp om te kijken of iedereen er naar luisterde. De accordeonclub was druk aan het oefenen in de sneeuw. Op de vraag of ze niet snel naar binnen moesten zei kabouter Acc.: Waarom zouden we dat doen? Zo'n beetje sneeuw geeft verkoeling en het geluid wordt zo mooi gedempt door dat witte laagje.

Even later kwamen we langs de openbare wc. Kabouter Pieter Lodewijk As stond daar rustig zijn plasje te doen. Naar binnen? vroeg hij. Ik ben niet gek dat stinkt verschrikkelijk. Nee hoor, ik plas nog even lekker door. Willen jullie me nu niet langer storen?

We stopten even bij Ouwe Haas die een krui vol met flessen voor zich uit duwde. Nee joh, natuurlijk niet, zei Haas, die sneeuw koelt de flessen lekker af. Dan kan ik mijn ijsblokjes mooi voor de zomer bewaren.

Nou ja, je hoort het: Volgens ons heeft CODE WIT weinig PIT.

Ook dit was weer een reportage van Flits, Stuur en Roddel. 

 

Weetjeweetje.

Harsbouterdorp. Nieuw vanaf vandaag Weetjeweetje in HABOK. In deze nieuwe rubriek vertellen wij in korte flitsen en heldere foto's over kleine nieuwtjes uit Harsbouterdorp die u zeker niet wilt missen.

Weetje dat kabouter Jo Lig behoorlijk loopt te balen? Heeft hij net een kabouter uit het moerasje getrokken als er achter hem een vrolijke stem roept: HELP JO .... HELP ME ...IK zit vast in het moeras!! Jo draait zich om en gaat zuchtend aan de slag. Langs de kant van het moerasje zitten een paar kabouters te kijken op hun horloge hoe snel hij ze er weer uit kan trekken. Kom op Jo, klinkt het dan, zet hem op dan kun je je redrecord breken!!!!.

 

Weetje dat CODE WIT weer is ingetrokken door kabouter Burg Meester? Het vreemde aan deze zaak is dat nog steeds niemand weet waarom Code Wit werd ingesteld. Het is nu weer ingetrokken dus het zal wel niks geweest zijn,..toch?

 

Weetje dat de nieuwjaarstoespraak van kabouter Burg meester deze keer erg kort was? Andere jaren was Burg uren aan het woord en zaten de laatste kabouters al tijden te knikkebollen in hun stoel als hij stopte met praten. Dit jaar ging het anders. Burg ging op een podiumpje staan en zei: Geachte bewoners van Harsbouterdorp. Ik ....uhhu ... wij wensen u een gelukkig nieuwjaar en ... uhh .....

Hij keek om zich heen ---- stak de handen in zijn zakken ---- keek wanhopig om zich heen en zei: ..... en dan is het nu tijd voor de bitterballen!!!

Met gejuich en een enorm applaus bedankten de  andere kabouters hun burgemeester voor deze korte en krachtige toespraak. Iedereen was het erover eens dat dit zijn beste nieuwjaarstoespraak sinds jaren was.

 

Weetje dat de saxofonist van Gnome Seven, Ken Dulfer, deze week met een dikke wang op het podium stond. Bij de kaboutertandarts kreeg hij te horen dat hij niet zoveel lollies moest eten tijdens het blazen op zijn saxofoon.

Dit was dan voor het eerst Weetjeweetje van Flits en Roddel.

 

Code wit ingesteld.

Harsbouterdorp. Vanmorgen galmde het ineens door het bos: LET OP: CODE WIT!!!! Blijf vandaag zoveel mogelijk binnen. Let op: CODE WIT!!!

Kabouter Nacht Wacht en zijn hulpje Nachtje liepen door Harsbouterdorp. Om de 10 meter stonden ze stil, bonkten met hun hellebaard op de grond en riepen: Let op: Vandaag CODE WIT!!! Op de vraag wat code wit betekende zeiden ze: Wij zouden het niet weten, dat moet je aan Burg Meester vragen.

Sneeuwwitje, die toch alles van WIT zou moeten weten, stond ook al verbaasd voor zich uit te kijken. Een van haar dwergen begon hard te lachen en riep ons na: Code wit ... hahaha .. die heb veel pit ... hahaha. 

Dan maar naar de grote jongens. Door hun grote oren weten ze de nieuwtjes meestal eerder dan de andere kabouters. Wat zeg je?, vroeg de een. Wablief? schreeuwde de ander. Ze schudden hun grote hoofden heen en weer en de sneeuw vloog in de rondte. Och heeee .... zeiden ze, onze oren waren helemaal dichtgesneeuwd. Code Wit? Ze keken elkaar aan. Wij zouden het niet weten. In een volgend artikel gaan we dieper op de zaak in om dit raadsel voor u op te lossen.

Dit was, vanuit een sneeuwwit Harsbouterdorp, een reportage van Flits en Roddel.

 

Uittocht begint al vroeg dit jaar.

Harsbouterdorp/midden en west. Zoals we een paar weken geleden al hoorden van Kila&Babsie(zie dorpsdichters) zijn de kabouters aan vakantie toe. Deze week vertrokken de eerste kabouters voor een vakantie naar het Tegelmuseum te Otterlo. Sommige gaan aan het werk in de belichting of het ontvangen van gasten. Andere kabouters zijn er, zoals we denken, echt en alleen maar voor hun plezier. De lege plekken in ons dorp zijn gelukkig al weer opgevuld door invallers. Zo neemt de jongste zus van Sneeuwitje, tot eind september, samen met 7 kabouters haar werk over. Ze zal zich hier, in de kolommen van Habok, even aan u voorstellen.

Zo, ..... ik ben Slor Vosje, de zus van je weet wel ........ Eigenlijk heet ik Slorder Vosje. Maar ja, ..... dat vinden ze allemaal te lang en zo werd het vanzelf SLOR. Sneeuw was hard aan vakantie toe, zei ze. Er was ruimte in het tegelmuseum voor een inwonende gastvrouw. Dat leek haar wel wat en zo is ze, in haar mooie kleertjes, naar Otterlo vertrokken. De dwergen gingen natuurlijk mee voor de was, de afwas en andere klusjes. Sneeuw maakt haar handjes niet zo graag vuil. We lijken wel veel op elkaar, mijn zus en ik, maar ik ben echt heel anders. Ik ben graag aan het werk en niet zo bang om vieze handen te krijgen. Omdat er hier veel te doen is, zoals m'n zuster zei, heb ik een troepje kabouters bij elkaar gezocht om mee te helpen. Nou ....... tot ziens, we zien wel wat het wordt de komende weken, ik ga aan de slag.

Ook deze reportage is weer van Flits en Roddel. 

 

Woest.

Harsbouterdorp/west. Deze week is de bekende beeldhouwer Beel de Houwer in Harsbouterdorp komen wonen. Omdat het werk door moet gaan heeft hij twee leerlingen meegenomen die het vak bij hem komen leren en, als het nodig is, de grote Beel kunnen helpen bij een moeilijk klusje.

Wij, Flits, Stuur en Roddel, gaan even bij ze kijken om het laatste nieuws aan u, de HABOKlezer, te vertellen.

Roddel: Dag Beel, hoe bevalt het u in ons mooie dorp?

Beel werkt rustig door aan een beeld van een kabouterjongen op een kruik.

Roddel harder: Dag meneer Beel, ging de verhuizing een beetje vlot?

De beeldhouwer mompelt in zichzelf: Zozoooo, dat ziet er goed uit. Jij bent bijna klaar jochie.

Roddel schreeuwend en hem zachtjes op zijn rug tikkend: Meneer Beel, wat bent u aan het maaaaake............? 

Beel schrikt, draait zich om en hakt het hoofd van het beeldje er met een harde klap pardoes af.

Roddel: Wat doet u nu meneer Beel? Daar wordt het niet mooier ...

Beel woest: Niet mooier, niet mooier ...... Wat ......!!!

Hij pakt zijn hamer en komt schreeuwend op Roddel af.

Beel: Ik zal je, ik zal je ....... Mijn mooie beeld naar de knoppen!!! Hier!!!

Roddel wegrennend: Dit loopt fout jongens. In de truck!! Gas Stuur.....Gas!!!

Slingerend en met piepende banden vliegt de haboktruck het bospad op. Beel kijkt ze woedend na en smijt zijn hamer op de grond.

Dit was weer een verhaal van Flits, Roddel en chauffeur Stuur.

     

Beel de Houwer een jaartje ouwer.

Montgnome. Het geklop, getik en gehamer houdt even op als we de werkplaats van Beel de Houwer binnen lopen. Beel, een paar jaartjes ouwer geworden, is druk aan het werk met een nieuw beeld. Voor de lezers van HABOK legt hij zijn hamer, beitel en vijl aan de kant om een paar vragen te beantwoorden.

Hoe lang is het geleden dat u het beeld van Goudhaartje maakte?

Tja, uuhh....., laat me eens denken. Dat zal wel zo'n 60 jaar geleden zijn denk ik.

Hoe komt het dat juist dit beeld u zo beroemd gemaakt heeft?

Ik, uhhh, ... denkuhhh .... omdat ik Goudhaartje toch wel erg goed en netjes uit de steen gehaald heb.

Nu wordt er gezegd dat u ook een werkplaats in Harsbouterdorp gaat openen. Klopt dat?

Uhhhh, tjaa....., ik uhh denk er wel over .....  ja ...... om uhh ... dat te doen.

Komt u dan ook zelf in ons dorp wonen?

De eerste uhhh, ..... ja...uhhh......, jaren wel ...uhh... denk ik.

Wanneer gaat u verhuizen naar ons mooie dorp?

Nou ja,  uhhh....   tjaa, dat zal ik u wel uhhh.... vertellu .... uhhh als ik er woon. En nu uhhh moet ik weer verder met mijn beeld.

De beroemde beeldhouwer draait zich om en even later is hij weer druk aan het werk. Dit waren Flits en Roddel uit de werkplaats van een beroemde kabouter. Zodra we meer weten hoort u het zeker van ons.

Monument voor Goudhaartje.

Harsbouterdorp/West. Heel lang geleden, toen hij nog jong en lenig was, heeft kabouter Goudhaartje een heldendaad verricht. In het bos waar hij woonde had het al heel lang niet geregend. Niemand weet hoe het kwam, maar opeens stond het bos in brand. Iedereen sloeg op de vlucht. Toen Goudhaartje het bos uit rende hoorde hij het gepiep van een bang hertje. Hij liep terug en zag dat er een hertje vastgeklemd lag onder een dikke tak. De vlammen waren al dichtbij toen Goudhaartje de tak op beurde en met al zijn krachten aan de kant rolde. Hij sprong op hertjes rug, pakte het bij de oren en riep: viefiefuu...r....rrrierierenn. (dat is herts voor: Brand!! Ren voor je leven!!!) Het hertje stond trillend op en Goudhaartje stuurde het met zijn oren het bos uit. Voor deze heldendaad werd hij geridderd in de orde van het blauwe hertendoek.

Om aan iedereen te laten weten wat die kleine kabouter gedaan had maakte de jonge kunstenaar Beel de Houwer een beeld van de jonge Goudhaartje. Ennnn ......., laten we nu net gehoord hebben dat DIT beroemde beeld een plekje krijgt in ons eigen Harsbouterdorp/West. Volgende week brengen we Beel een bezoek om hem wat vraagjes te stellen.

Ook dit was weer een verslag van Flits en Roddel.

Interview met onze koningin.

Parisgnome. Na 10, of meer, telefoontjes met de koninklijke familie hoorden we dat we langs mochten komen voor een interview met koningin Minima. Maar ........., niet meer dan 3 vragen!!!! Meteen sprongen we op de Interpad(supersnelle Europese kaboutertrein) voor een koninginnereisje naar Parisgnome.

Vijftig minuten later spraken we onze koningin in haar violentuin. Zenuwachtig begonnen we meteen met de vragen en het maken van de foto's.

Is het leuk om koningin te zijn? Jaja ..bon..bon.. zeer leuk. Iedereen est heel aimable ... uhh vriendelijk ... voor moi. Je krijg veel cadeaux et .. en .. lekkere taart.

Hoe vindt u het om naar Harsbouterdorp te komen? Jaja ..bon..bon.. zeer leuk. Iedereen est ..  is .. heel vriendelijk in Harsbouterdorp. Ennu .. je .. ik .. krijg daar beaucoup cadoos.

Dank u wel wat een leuk antwoord is dit. Jaja..bon..bon.. zeer leuk ja. En heel vriendelijk oui ..uhh..ja.

Hoe krijgt u het voor elkaar altijd zo ...  HOHO, stop STOP!! 3 vragen was de afspraak en niet meer dan dat!!!, riep de lakei die tussen ons en de koningin sprong. Koningin Minima werd meteen door een andere lakei meegenomen en wij werden de tuin en het paleis uitgeduwd.

3 vragen, durfde ik nog net te zeggen. JAJA, dat klopt, gromde de lakei, en 3 antwoorden heb je gehad.

Dit was een verslag van Flits en Roddel, helemaal uit Parisgnome.

Klik hiernaast op koninklijk dan lees je meer over het bezoek van koning Willemsbaard en koningin Minima.

Kortjes.

Uit Harsbouterdorp/Oost. We kwamen deze week kabouter Lamp en zijn trouwe viervoeter Waf tegen. Verbaasd keken we hem aan. Op zijn hoofd zat een grote koptelefoon en Waf keek een beetje sip voor zich uit. Waarom heb je dat ding op?, vroeg Flits hem. Hij knikte en slofte, zonder iets te zeggen, verder. Hij lijkt wel doof, zei Flits. Misschien komt het door die koptelefoon, dacht ik. 


Uit West. Kabouter Breek In krijgt weinig bezoek in de bajes. De enige die we er vaak zien is zijn moeder. Kabouter Cip(de bewaker) hoorde haar zeggen: "Jongen ..... jongen toch......, als je zo door gaat kom je op het verkeerde pad en eindig je nog eens in de cel." Nou ja, ...eindigen in de cel? Daar zit ie toch al? Of ben ik nou gek?

 

Uit West. Kabouter Flits deed een geheimzinnige ontdekking. Onder een verbergkleed vond hij een soort fabriek en een grote voorraad flessen. Niemand weet hoe het daar komt en van wie het is.

Uit Oost. Laatste nieuws: Herten- en konijnenstaking voorbij. Na 2 weken zijn de jaagkabouters en de hertjes het eens geworden. Er komen meer jaagwedstrijden en er wordt om de beurt, andersom dus, gejaagd. Dit kun je een grote overwinning voor Hertje Stavast noemen.(hieronder lees je meer over de staking)

De kortjes werden gemaakt door Flits en Roddel.

Ook andersom.

Harsbouterdorp/oost. Toen het geschreeuw van jagers en stakers wat minder werd hebben we Hertje Stavast, de leider van de jachtstaking, wat vragen kunnen stellen.

Zeg Hertje, waarom staken jullie?

Dat komt door Donder Bus, vertelt Hertje met trillende stem, hij heeft een enorm groot geweer en doet wel een theekopje verf in zijn kogels. Als je geraakt wordt zit je er helemaal onder. Het duurt wel een dag of twee voor je weer schoon bent. Daarom willen we om de beurt jagen. ANDERSOM DUS!!!!!!!!!!

Rustig maar Hertje, rustig....... Wat bedoel je met andersom?

Nou ja, .... om de beurt dus. De ene keer zijn de kabouters de jagers, de volgende keer jagen wij, ..... de hertjes en de konijnen.

Wat zeg je nu? Jullie willen op de kabouters jagen?

JAA....., WAAROM NIET!!!!!, schreeuwt  Hertje Stavast. Dat is toch eerlijk. Wij met hun geweren...... Dan weten ze ook hoe dat voelt ..... die verfkogels van Donder Bus ...... en kunnen ze ook uren poetsen om weer schoon te worden.

Nou hertje, we wensen je succes en zijn benieuwd hoe dit afloopt.

Dit was weer een rapportage van Filts en Roddel.

Herten- en konijnenstaking.

Harsbouterdorp/oost.Voor vandaag stond er een jachtpartij op het programma. Maar, zoals we net hoorden, gaat het feest niet door omdat de herten en konijnen in jachtstaking zijn. Wij, Flits en Roddel, springen achterin de Habok-truck. Met piepende banden, opspattende bladeren en 2 wielen door de bocht brengt kabouter Stuur ons naar de jachtclub.

Vanuit de verte zien we al dat er iets niet klopt. Geen geknal en gejaag ...... geen gelach en geren ..... maar ...... boze koppen en geschreeuw. Kabouter Loens, de opperjager schreeuwt: "Jullie lijken wel gek!!! Denk je nou echt dat we daar aan gaan beginnen?" Hertje Stavast, de leider van de staking, antwoordt met dreigende stem: "We zijn die enorme verfkogels van Donder Bus meer dan zat! Als je door hem geraakt wordt ben je 2 dagen bezig om je weer schoon te maken. Hij eruit of om de beurt en dan ook .... ANDERSOM!"

Zeg Flits, weet jij wat dat is? ANDERSOM, andersom? Ik zou het niet weten baas. Dat moeten we maar eens snel uitzoeken, zegt de fotograaf. 

Klik op SPORT voor meer nieuws over het jagen.

Fotografie: kabouter Flits/Tekst: kabouter Roddel.

Eekhoorns in West.

Harsbouterdorp/West. Na veel geploeter, gesleep en gemopper is West deze week geopend. Op een stille winteravond betoeterde kabouter Hoorn de Blazer de nieuwe wijk en knipte kabouter Burg plechtig een lintje door.

De kabouters van ome Joop stormden het bos in op zoek naar een mooie plaats om te wonen. Een paar vissers renden met hun hengel meteen naar het grote visgat. Zachtjes in zichzelf zingend of fluitend staan ze, op hun nieuwe visplek, naar hun dobber te staren.

Na afloop blies kabouter Hoorn nog een paar liedjes op zijn grote alpenhoorn. Flits was stomverbaasd en maakte er snel een foto van. Wat niemand weet, bewijst deze foto. Kijk maar: EEKHOORNS ZIJN GEK OP HOORNMUZIEK!.

Fotografie: kabouter Flits/Tekst: kabouter Roddel.

 

Strijkstok speelt een snaartje mee.

Harsbouterdorp/West. Het is een drukte van belang bij Harsbouterdorp-West. Rijen kabouters verdringen zich bij de ingang en moedigen de werkbouters aan om flink door te graven, zagen en timmeren.

De een kijkt vrolijk en is blij aan een nieuw avontuur te kunnen beginnen. Een ander zit wat stilletjes voor zich uit te kijken en weet niet goed wat hij of zij er van moet denken. Er zijn ook kabouters die liever niet wilden verhuizen. Ze staan in groepjes bij elkaar en kijken bezorgd en een beetje bang om zich heen. 

Maar dan komen we kabouter Strijkstok tegen. Voor de verhuizing wist hij al wat er allemaal in Harsbouterdorp  te doen was. Hij had gehoord over het orkest van kabouter Zwaaihout en hoopte dat ze daar nog een muzikant konden gebruiken. Daarom gingen we eens kijken bij een oefennacht van het orkest. Strijkhout speelde zijn snaartje al aardig mee. In een hoekje stond hij met zijn instrument, nog een beetje bibberig, dapper mee te strijken met de rest.

Fotografie: kabouter Flits - Tekst: Kabouter Roddel.  

 

Even voorstellen.

Ik ben Kabouter Flits, de nieuwe persfotograaf van Harsbouterdorp. Voor een mooie foto doe ik alles. Geen hek, modderpoel of gevaarlijke hond houdt me tegen als ik iets op het spoor ben.

En ik........., ik ben Kabouter Roddel. DE journalist van HABOK. Onze nieuwe krant voor Harsbouterdorp en omstreken. Doe je iets stiekems of ben je gemeen? ....... PAS OP, wij zullen het vertellen en je diepste geheimen in de krant belachelijk maken. 

 

Volg HABOK! Volg ons! Volg HABOK!!

 

 

Met vriendelijke groet,
Guus Kuit