Leesclub groeit

De leesclub in het Bosjournaal.
Klik op het pijltje en bekijk de film over de vergadering van de Harsbouterleesclub

De leesclub sluit een week.

Door de harde regen van de laatste uren is de leesclub voor de komende 7 dagen afgelast. Toen het een uur of 8 geleden zachtjes begon te regenen lazen de leden gezellig door. Van een beetje regen laat je je, als fanatieke leesclublezer, niet van de wijs brengen. En .... wat heel belangrijk was .... het boek van de week was deze keer wel heel erg spannend. Dus ... ook na een half uurtje regen bleven de leden, met of zonder paraplu, lekker doorlezen. Want als je eenmaal begonnen bent aan "Kabouter Bond 007, lost het op" wil je ook weten hoe het af loopt. Maar ja, .... die regen, die regen ...., die hield maar niet op.

De lezers werden koud .. de boeken werden koud .. de lezers werden nat .. de boeken werden nat .. de bladzijden bleven aan elkaar kleven .. en toen .. toen was het genoeg. Kabouter Voor ter Zit nam het woord en zei met bibberende natte stem: Het is genoeg. We stoppen er mee vandaag. De komende 7 dagen is de leesclub gesloten. Als de boeken en jullie kleren droog zijn lezen we weer verder.

Met een zucht werden de boeken gesloten en even later was het stil onder de leesboom van Harsbouterdorp .... doodstil. Nou ja ..... doodstil? Je hoorde nog wel een zacht gekwaak van Kwaak de Groenekikker die, boven op een paddenstoel, lekker van de regen zat te genieten.

 

Weten is kennen.

Op uitnodiging van De Leesclub is de bekende Belgische boekuitlegger Denk Tank in Harsbouterdorp. Zoals altijd zal hij, gelegen in zijn hangmat, een uitleg geven bij de moeilijkste kabouterboeken. De Leesclub hoopt dat er door zijn komst een groot aantal kabouters lid zal worden. Toen hij deze morgen uit de Interpad(=ondergrondse kaboutertrein) stapte sprak hij zijn fans toe met de volgende woorden: "Allee zunne, luistert goed. Weten is Kennen!!! Als ge weet wat er in het boekske staat .. dan pas ... ik herhaal ... dan pas leert ge het kennen en zult ge het boekske lief hebben. Kabouters bedenk dit: ZONDER WETEN ZAL HET KENNEN NIE KOMEN!!" 

Vanavond, toen Denk Tank in zijn hangmat over een boek lag na te denken, stond er een rijtje kabouters gespannen naar hem te kijken. Sommigen vroegen verlegen of hij een handtekening in hun boek wilde zetten. Anderen staarden vol bewondering omhoog. Overmorgen, bij zijn eerste boekuitlegging voor De Leesclub, zal het wel zeer druk worden. Dus kabouters:  ...  WEES ER VROEG BIJ  ...  ANDERS ben je te laat  ...  !

 

10e lid leesclub.

De Harsbouterleesclub was een saai groepje kabouters dat elke week bij elkaar kwam om in doodse stilte een kabouterboekje te lezen. Er waren maar 4 kabouters lid van dit rustige clubje. Iedere week lazen ze samen een oud kabouterboekje. Als ze het alle vier uit hadden vulden ze een vragenlijstje in dat daarna langzaam en vraag voor vraag besproken werd. Zo konden ze met de eerste vraag - "Wie is de belangrijkste kabouter in dit boek?" - wel een uur bezig zijn. 

Zo af en toe kwam er een nieuwe kabouter een weekje op proef. Na 1 keer gingen ze gapend en slapend terug naar hun paddestoel om nooit meer terug te komen. 

Opeens veranderde dat. 

Kabouter Goudstaartje zei op de  jaarvergadering: "We moeten een bekende dichter vragen om dorpsdichter te worden, dan komen er vast wel nieuwe leden".

Zo gezegd, zo gedaan en in november werd het eerste gedicht door kabouter Kila&Babsie voorgedragen. En...... je zult het geloven of niet, maar de nieuwe leden stonden in de rij. Twee dagen geleden werd het tiende lid ingeschreven bij de Harsbouterleesclub.

Deze week lezen ze "Winkie en Wolletje Wopsie". Als je lid wilt worden moet je dat boekje meenemen.